U Beogradu je u toku sjednica Savseta za nacionalnu bezbsednost koju je predssednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao zbog situacije na KiM.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu na dan kada je trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština na Kosovu.

Beogradski mediji javljaju da postoje operativna saznanja da će Albanci uz pomoć NATO-a pokušati da zauzmu Gazivode. Navode i da će na sjednici biti razgovarano i o tome kako da se zaštite srpski interesi i narod na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu i Metohiji u kojem je istakao da Priština, iako danas ističe rok, neće preduzeti ništa na formiranju zajednice srpskih opština, te zamolio Srbe da ne čine ništa što bi moglo poslužiti kao izgovor za akcije protiv njih.

On je poručio da Srbija neće dozvoliti novi progon Srba sa Kosmeta i “Oluju”, ističući da je srpska država danas spremna da zaštiti Srbe u južnoj pokrajini i mir, ako bude neophodno. Najavljeno je i da će se Vučić sastati i sa patrijarhom srpskim Irinejem u Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Prethodno, premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj upozorio je Srbe na sjeveru pokrajine da će biti odgovoreno na njihov eventualni pokušaj da proglase autonomiju.

On je rekao da će danas radna grupa moći da podnese izveštaj o nacrtu statuta zajednice srpskih opština. Prema njegovim riječima, čekalo se na ispunjenje te obaveze iz Brisela kako bi prištinske vlasti bile sigurne “da je statut zajednice srpskih opština u skladu sa kosovskim zakonima”.

RTRS