Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji

– Imao sam važan razgovor sa patrijarhom. Slušali smo jedan drugoga. Razgovarali smo o položaju srpskog naroda na KiM, kao i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Govorili smo o demografiji i katastrofalnim demografskim kretanjima. To su bile teme o kojima smo razgovarali. Rekao sam mu na otvoren način sve što mislim i o KiM i o svim drugim važnim pitanjima. Zadovoljan sam što me je saslušao – rekao je predsednik Srbije.

On se potom osvrnuo na održanu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tanjug

– Jutros smo imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Doneli smo više važnih odluka, više preporuka za Vladu Srbije. Radili smo na tome kako da ojačamo našu gotovu borbenost i kako da budemo spremni za budućnost. Razgovarali smo i o situaciji na KiM. Danas je tačno 1930 dana kako sporazum u Briselu koji smo potpisali. 40 posto sporazuma nije provedeno u delo, a to je uspostavljanje ZSO. Vrlo je interesantno videti jedan model medijskog uplitanja u politički život Srbije koje su uspeli da nas dovedu u situaciju da mi ne možemo otvoreno da govorimo o strašnom licemerju onih koji ne sprovode Briselski sporazum, zato što su nas agenturnim delovanjem doveli u poziciju da moramo da se branimo od nečijih tračeva – istakao je Vučić i dodao:

Tanjug

– Pričalo se kako sezločinci iz Beograda dogovaraju da naoprave nešto kako bi se opravdali. Celu svoju vladavinu sam se borio da ne izgubimo ni jednu jedinu glavu, a sada dođu i kažu kako se dogovaramo sa Albancima da ubijaju Srbe kako bi sproveli svoju političku moć. Oni koji to misle su jako bolesni i nema tog lekara koji im može pomoći. Sad vas ja pitam šta je to država Srbija zločinačko organizovala na KiM. Optužbe na račun sopstvene države uvek provode oni isti. U svakom slučaju mi ćemo biti bolje pripremljeni i čuvati mir i stabilnost. Pitam sve one koji misle da treba da zameraju Srbiju šta to nismo ispunili iz sporazuma, to pitam i predstavnike tajkunskih medija, Đilasovih i Šolakovih – zaključio je on.

Predsednik Srbije je istakao da novih “Oluja” neće biti jer naša zemlja to neće dozovliti.

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je današnji dan težak i da je “Oluja” ostavila tragične posledice po ognjišta onih koji su bežeći došli u Srbiju.

– Ti ljudi su veoma vredni i uspešni, pošteni i marljivi. Srećom, u poslednjih pet godina govorimo o ovom zločinu, obeležavamo ga i ne dozvoljavamo da se zaboravi. Borićemo se da krajiški Srbi imaju ista prava kao ostali – kaže Vučić.

Od međunarodne zajednice, kaže, ne očekuje ništa jer oni Kosovo doživljavaju kao nezavisnu državu.

Kada je reč o Kforu, kaže da očekuje da će raditi svoj posao, iako ga 26. marta nisu radili.

Ističe da Hrvati nisu srećni zbog svog uspeha, već zbog srpske nesreće, dok su Srbi tužni zbog svega što nas je snašlo.

Informer