Smoluća, najveća srpska varoš u federalnom dijelu BiH, već 26 godina ne postoji. Naseobina koja je prije rata imala oko četiri i po hiljade duša, danas je upokojena na jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u BiH. Porušene kuće i groblja svjedoče o tome da su na ovom prostoru, ne tako davno, živjeli Srbi.

Miljo Lazarević jedan je od 47 Smolućana koji su početkom 2000-tih željeli da se vrate na svoja ognjišta. Živjeli su pune tri godine u seoskoj ambulanti u uslovima nedostojnim čovjeka, čekajući da im obnove porušene kuće.

“Bio sam očistio plac, obećali su da će mi nešto napraviti. Međutim, pošto sam tri godine bio tu i obolio, vidio sam da od toga nema ništa, pa sam digao ruke”, priča Lazarević. OF1

Mnogobrojnih obećanja naslušao se i Ljuban Iljić. Kaže da su sva domaćinstva ostala netaknuta nakon što je 1992. godine protjerano 4.500 Smolućana, te da su kuće porušene u mirnodopskim uslovima. I danas on upozorava da se srpska imovina uništava.

“Ovo je ratni zločin šta su oni nama uradili, što su srušili toliko kuća, toliko objekata, toliko šume i voćnjaka isjekli…Posmatrao sam jednog čovjeka koji je rušio stubove moje kuće i vadio željezo. Pitao sam ga – gospodine šta radite to, znate li čija je to kuća. A on kaže – onog ko se nije vratio”, kaže Ljuban.

Upravo zbog ovakvih stvari mnogi se i ne žele vratiti, ali, ipak, njih 20-ak žele da se vrate. Protiv povratka Srba ništa nema Emin Hodžić, koji već sedam godina živi u Smolući.

“Svi ovi Srbi iz Smoluće, svi ovdje pred školom sjede i odmaraju kada se vraćaju sa groblja. To je njihov ambijent, to je njihovo”, kaže Hodžić.

Iz Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske poručuju da je prije rata bilo 600 osnovaca, a da je na posao svakodnevno odlazilo preko 800 radnika.

“Prve poslijeratne godine na spisku za povratak u Smoluću i opštinu Lukavac bilo je oko 2.000 ljudi. Međutim, lokalna zajednica i federalne vlasti su sve uradile da se Srbi ne vrate. Ovo je klasičan primjer odnosa BiH prema Srbima pogotovo u Federaciji BiH”, istakao je Ignjat Simić, predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske.

Simić poručuje da se Srbi ne smiju odreći svoje imovine, te da sve probleme koje imaju u Federaciji sa vlasništvom, mogu da prijave u kancelarijama koje su otvorene u Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Nevesinju, a koje finansira Vlada Republike Srpske.

RTRS