Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je da je od početka godine Srbija doznačila Republici Srpskoj više od šest miliona evra za podršku realizaciji brojnih projekata, te da će se i u narednom periodu težiti jačanju privredne saradnje sa ciljem podsticanja ekonomskog razvoja cijelog regiona i ostanka mladih na ovim prostorima.

Nikolić je izjavio Srni da se saradnja Srbije i Srpske realizuje u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama, te da je tokom proteklih pet godina obilježena konstantnim unapređenjem odnosa u svim oblastima.

“Generalni konzulat daje veliki doprinos da ti odnosi budu upravo takvi, čime neposredno doprinosi opstanku Srba na ovim prostorima. U prilog tome govori i činjenica da Srbija i Republika Srpska svakim danom povećavaju broj projekata koje zajedno realizuju na dobrobit građana”, istakao je Nikolić.

On je naveo da se podrška opstanku Srba na ovim prostorima manifestuje i putem finansijske pomoći koju Vlada Srbije svake godine izdvaja kako bi podržala realizaciju brojnih konkretnih i vidljivih projekata širom Republike Srpske.

“Zahvaljujući jasnom opredeljenju najvišeg rukovodstva Srbije kada je reč o zaštiti nacionalnih interesa, te činjenici da je Republika Srpska u dejtonskim okvirima garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima, težišni pravac jačanja naših veza odnosiće se na unapređenje privredne saradnje, sa ciljem podsticanja ekonomskog razvoja celog regiona i ostanka mladih na ovim prostorima”, rekao je Nikolić.

On je ukazao na činjenicu da niko u regionu nema brži rast trgovinske razmjene od Srbije i BiH, koja je samo tokom prošle godine povećana za 13,9 odsto, dok je od 2005. godine razmjena udvostručena.

“Zahvaljujući tome, više hiljada ljudi obezbeđuje egzistenciju za svoju porodicu, a u ovoj i sledećim godinama očekujemo da se privredna saradnja dodatno unapredi”, napomenuo je Nikolić.

On je ukazao da se razvija i unapređuje saradnja u oblasti drvoprerađivačke industrije, o čemu govori i otvaranje zajedničkih preduzeća čiji su vlasnici građani Srbije i Republike Srpske, a u kojima će biti zaposleno više desetina radnika kako u banjalučkoj regiji, tako i na području opštine Stanari.

Nikolić je naglasio da se uporedo sa ekonomskom odvija i saradnja u oblasti obrazovanja, te podsjetio da su ministri prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević i prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević na sastanku u junu u Beogradu razgovarali o očuvanju nacionalnih vrijednosti putem usaglašavanja nastavnih planova i programa za nacionalne predmete – srpski jezik, istoriju, geografiju i svijet oko nas.

“Oni su saglasni da su očuvanje jezika, pisma i nacionalnog identiteta polazne osnove i cilj koji bi trebalo postići i kroz usaglašavanje nastavnih planova i programa za nacionalne predmete, na čemu se intenzivno radi”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, postoji još niz različitih vidova saradnje, a odnose se na medicinu, privredu, sport, kulturu i druge aspekte značajne za život građana Republike Srpske.

Kada je riječ o saradnji u oblasti namjenske industrije, Nikolić je istakao da će sporazum preduzeća “Kosmos” iz Banjaluke i “Јugoimport SDPR” Beograd, potpisan prošlog mjeseca, omogućiti da ona bude dodatno ojačana.

On je naveo da Ugovor o pružanju usluga generalnog remonta popravke i verifikacije raketnih sistema u preduzeću za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema “Kosmos” predstavlja konkretnu realizaciju dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srpske Milorada Dodika.

“Njime će se, u ekonomskom smislu, osnažiti Republika Srpska i pomoći da mladi i stručni kadrovi ne napuštaju ovaj prostor, već da prepoznaju potencijal za ostanak i očuvanje njihovih porodica”, rekao je Nikolić.

On je dodao da je od početka godine u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci podneseno 3.100 zahtijeva za prijem u državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana Republike Srpske, te je uručeno 3.588 rješenja o prijemu u državljanstvo Srbije licima koja su zahtjeve podnijela tokom prethodnih godina.

SRNA/RTRS