Patrijarh srpski Irinej podsjetio je da je okupljanje u Bačkoj Palanci, posvećeno stradalima i prognanima u akciji “Oluja”, sjećanje na nevino stradale Srbe, čija je jedina krivica bila srpska nacionalnost i pravoslavna vjera.

– Za vjeru su život dali. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. Ono što je najtragičnije je da nisu stradali od ruke nekog nepoznatog naroda ili neke nepoznate religije, već od braće hrišćana – rekao je patrijarh Irinej, pitajući šta je zločincima bio motiv za ubijanja hrišćanske braće.

Patrijarh Irinej je rekao “da je to učinio neki nepoznat narod možda bi imali razumijevanja, ali to je učinio narod sa kojim su Srbi gradili državu”.

– Narod koji se moli istom Bogu zaboravio je kome pripada i stavio se na drugu stranu koja ne može nikad i ničim biti opravdana – naglasio je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je rekao da se mržnja koja je počela u prošlosti nastavila u vrijeme “Oluje” i što je najgore, živi i dalje.

– Takvo zlo nikada više ne smije nigdje da se dogodi. Svi smo pozvani da liječimo zlo. Nijedno zlo, kako je govorio patrijarh Pavle, nikada nije donijelo dobro jednom narodu. Ni ovo zlo neće donijeti dobro nikome. Јedini način da se oslobodimo zla jeste da se Bogu molimo, pokažemo hrišćansku ljubav i oprostimo – naglasio je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh je poručio da moramo da volimo svoju otadžbinu, kao naši preci koji su prolili krv za svoj rod, vjeru i otadžbinu.

– Neka nam Gospod daruje ljubav, neka se zlo koje smo doživjeli nikada nikom ne desi – zaključio je patrijarh srpski Irinej.

RTRS