U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima sutra će biti služena sveta arhijerejska liturgija povodom praznika Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja počinje u 9.00 časova, prisustvovaće između ostalih, i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke, te je 6. avgust posvećen Svetim prebilovačkim novomučenicima.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Hram Vaskrsenja Hristovog koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.

Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Јerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto spaljeno je i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Јanka Bobetka upale u selo.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

RTRS