Prvenstvena trka za fudbalere Rudar Prijedora počinje u narednu subotu, 11. avgusta domaćom utakmicom protiv zvorničke Drine. Izabranici trenera Nedžada Žerića imali su minule subote generalku na Gradskom stadionu u Prijedoru protiv prvoligaša banjalučkog Željezničara. “Rudari” su poraženi 1:2 u utakmici koja je otkrila i dobre, ali i loše strane zeleno-crnih.

Gost je vodio da bi rezultatski egal vratio Nemanja Pekija, ali su puleni trenera Zorana Ćurguza ipak stigli do trijumfa pogotkom iz jedanaesterca u 90. minutu. S tim negativnim rezultatom igrači Rudar Prijedora ulaze u novu, mnogo neizvesnu, tešku i izazovnu prvoligašku sezonu u Republici Srpskoj. Naravno da treneru Žeriću nije nimalo lako jer se u pripremni periodu ušlo pomalo nonšalantno, pa će mnoge stvari morati da se rade u hodu, nadograđuju i ispravljaju.

-U susretu protiv Banjalučana smo mogli da uočimo da je naša ekipa kroz posed lopte napredovala za ovo nekoliko dana. Stvarali smo i šanse za postizanje gola, napadali smo protivnika, međutim ponovo je izostala dobra realizacija. Dva puta smo pogodili i okvir gola kada nam je sportska sreća okrenula leđa. Rezultat nije toliko zabrinjavajući iako je negativan, dobro je da smo dobili opomenu u pravom trenutku – istakao je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Nedžad Žerić.

Željezničar je igrao dobro i u takvom izdanju otkrio je određene slabosti u taboru domaćina. Svi u prijedorskom prvoligašu su svesni tih činjenica.

-Primili smo golove nakon individualnih grešaka. Opet smo u završnici napravili nepotreban prekršaj, na turniru u Gradišci to je bio slobodan udarac kojim je rešeno finale, a sada smo skrivili jedanaesterac, pa je Željezničar došao do pobede sa bele tačke. To su stvari koje ne smeju da nam se događaju, a pogotovo ponavljaju i moramo da ih ispravljamo. Nažalost, vremena više nemamo, mnogo toga moraćemo da dorađujemo i ispravljamo tokom samog prvenstva – svestan je svih činjenica strateg prijedorskih “rudara”.

Prijedorčani su se tokom ovog letnjeg prelaznog roka suočavali sa mnogim problemima, bilo je više od petnaest odlazaka, a nije se pravovremeno reagovalo niti su dovedene adekvatne zamene što bi mogla da bude velika opasnost tokom šampionata posle kojeg će Prva liga Republike Srpske sa dvanaest biti skraćena na deset klubova.

-Imali smo dosta problema tokom prelaznog roka, tako da nas očekuje dosta teška i neizvesna sezona kao i većinu prvoligaša. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se borimo i nastojimo da krenemo uzlaznom putanjom – kaže na kraju Nedžad Žerić, šef stručnog štaba Rudar Prijedora.

Pekija: Biće bolje protiv Drine

Strelac jedinog gola u generalci protiv Željezničara Nemanja Pekija nakon susreta je rekao:

-Vreme za igru je bilo zaista teško, kako nama tako i protivniku. Očekivali smo težak meč i svesni smo šta nas sve očekuje u sezoni koja je pred nama, ali ne smemo da ustuknemo. Nema predaje, borićemo iz se iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu da budemo što bolji na tabeli. Već protiv Drine pokazaćemo veći kvalitet i bolju efikasnost.

Sportski žurnal/Slavko BASARA