Apeli za ublažavanje huškačke retorike i govora mržnje očigledno nisu doprli do bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Iako su prethodnih dana brojne ličnosti iz javnog života, nadležni iz Savjeta za štampu, pa čak i pojedini političari tražili da se zbog zabrinjavajuće eskalacije govora mržnje konačno probudi i Tužilaštvo BiH, Izetbegović je proteklog vikenda ozbiljno zaprijetio da pomrači slavu najpoznatijih srbomrzaca iz „većeg entiteta“. Gostujući na skupu  pod nazivom „Odbrana BiH – Igman 2018“, koju je bošnjački politički vrh organizovao u čast navodne odbrane Sarajeva od “četničke agresije”, lider SDA održao je govor poslije koga se jedino može zaključiti da mu je notorni antisrpski šovinista Senadin Lavić idol ili pak glavni savjetnik za javne nastupe.

Skoro doslovno citirajući dijelove skandaloznog intervjua koji je predsjednik BZK “Preporod” Senadin Lavić nedavno dao za jedan portal, a u kojem Srbe naziva sljedbenicima nacizma, Izetbegović je u obraćanju prisutnima ustvrdio da su u prošlom vijeku u Evropi  postojala dva nacizma – Hitlerov i srpski.

– Ne zna se koji je gori. Onaj Hitlerov, iz prve polovine 20. vijeka, ili onaj Miloševićev i Karadžićev sa kraja tog vijeka – rekao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH tu se nije zaustavio, pa je u nastavku govora praktično najavio i žestoke pritiske na pravosuđe BiH kako bi generali tzv. Armije BiH, Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, koji su optuženi za ratne zločine nad Srbima, bili oslobođeni bilo kakve odgovornosti.

– Generale terete za zločine neodgovornih pojedinaca za koje uopšte nisu znali. E, neće im uspjeti, da znate. Onako kako su oni branili ove ljude i ovu zemlju, tako ćemo mi braniti njih. Branićemo ih politički, pravno, finansijski – otvoreno je najavio Izetbegović počinjenje krivičnog djela pritiska na pravosuđe.

On se, takođe, dotakao i nedavne izjave predsjednika RS Milorada Dodika kojom se najavljuje traženje istih prava za Republiku Srpsku ukoliko tzv. Kosovo bude primljeno u UN.

– Uzalud se nadate da se rješenje Kosova može povezati sa statusom RS. Nema za to pravnih, istorijskih i moralnih preduslova jer isto zlo je napravilo nesreću i na Kosovu i u BiH  – poručio je Izetbegović.

Komentarišući za Srpskainfo Izetbegovićeve prijetnje s Igmana, članica Predsjedništva SNSD Milica Marković kaže da je zahvaljujući lideru SDA, zatim Senadinu Laviću, Dževadu Jahiću i brojnim drugim bošnjačkim ekstremistima, Srpska danas više nego ikad blizu samostalnosti.

– Svojom otrovnom mržnjom prema Srbima ta ekipa najvrijednije radi na otcjepljenju RS od  BiH. Samo neka tako nastave – poručuje Markovićeva.

Potpredsjednik SDS Kostadin Vasić kaže da je već postalo bizarno to da o sljedbenicima nacizma govore potomci onih koji su u Drugom svjetskom ratu masovno pristupali SS “Handžar diviziji”.

– Ovdje je svašta moguće, pa čak i to da potomci ustaša i nacista optužuju one koji su najviše stradali od nacizma da su sljedbenici te ideologije – kaže Vasić.

Pritisak na pravosuđe

Osvrćući se na dio Izetbegovićevog govora u kojem je najavio da će koristiti sva sredstva za oslobađanje Dudakovića i Mahmuljina, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić za Srpskainfo kaže da se tu radi o očiglednom pritisku na pravosuđe.

– Vjerujem da će Izetbegović to pokušati da uradi u saradnji sa bošnjačkim ratnim kadrovima u Sudu i Tužilaštvu BiH. Zato smo i tražili čišćenje pravosuđa od ljudi sa ratnom prošlošću – kaže Kojić.

Srpskainfo