Agencija za informaciono društvo Srpske nabavlja opremu za uspostavljanje Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima, procijenjene vrijednosti 2,3 miliona KM bez PDV.

Iako RS već deset godina ima Zakon o elektronskom potpisu, do sada od toga nije bilo velike koristi za građane i privredu jer nije formirano tijelo koje će da im izdaje digitalne sertifikate.

To je značilo da građani nisu mogli da dođu u posjed svog sertifikata i potpisa kojim mogu pravosnažno da obavljaju sve pravne poslove, poput elektronskog potpisivanja kupoprodajnog ugovora. Sve bi trebalo da se promijeni formiranjem Nacionalnog centra za upravljanje digitalnim identitetima.

– Agencija postaje sertifikaciono tijelo, u Agenciji će se izrađivati digitalni sertifikati svima koji ih budu željeli, nebitno da li se radi o fizičkim li o pravnim licima. Taj digitalni identitet predstavlja njegovu digitalnu ličnu kartu u elektronskim pravnim odnosima. Iz tog digitalnog sertifikata se kreira elektronski potpis koji je potvrda lica koje stupa u neki pravni odnos da je on taj. Digitalni potpis zamjenjuje pečat i svojeručni potpis. Prema mojim optimističnim prognozama, Centar bi mogao da počne sa radom u prvom kvartalu 2019. godine – kaže za Srpskainfo direktor AIDRS Srđan Rajčević.

Na koji način će građani moći da dođu do svog sertifikata?

Jedna od opcija je da digitalne sertifikate isporučujemo na tzv. smart, čipovane kartice, sa kojom će se isporučivati i čitač za njih. Onaj ko bude želio da ima svoj kvalifikovani digitalni sertifikat obratiće se nekom javnom tijelu koje ima šalterske kapacitete širom RS. Ramišljamo o APIF, Poreskoj upravi i o Poštama Srpske. U kasnijim fazama kreiraćemo sertifikate putem mobilnih aplikacija, pa će građani sa telefona moći da digitalno obavljaju poslove. Kada pustimo u operativni rad Nacionalni centar, u isto vrijeme pustićemo nekoliko elektronskih usluga Vlade gdje ćete sertifikat moći da koristite, u testnoj fazi. Nakon toga ići će strateški proces digitalizacije, ne samo organa uprave, nego RS u cjelini. To je pitanje privrednog razvoja RS u smislu ekonomije 21. vijeka.

Zašto sve toliko košta?

Veliki je obim posla i nemojte zaboraviti da se radi o isporuci po sistemu ključ u ruke. Ovo je vrlo sofisticiran softverski sistem, hardverski sistem, jedinstvena nabavka putem koje rješavate problem u sljedećih deset do 15 godina. Mi ovdje štitimo digitalne identitete građana.

Hoće li građani, kada profunkcioniše sistem, digitalnim potpisom moći da urade svaki posao koji sada rade ručnim potpisom i pečatom?

To neće moći odmah na početku jer to zahtjeva i brojne regulatorne izmjene. Imamo dosta propisa koji ljude obavezuju na manuelni način rada. Ali, u toku ovog procesa planiramo da otklanjamo sve te barijere.

Simbolična cijena

Da li je poznato koliko će građana i pravne subjekte koštati nabavka digitalnog sertifikata?

Još nemamo finansijski model. Mislim da će se plaćati simbolična  naknada koliko je potrebno da Agencija za informaciono društvo održava takav sistem, budući je u pitanju državni sistem.

Srpskainfo