Pripadnici američkog Kfora već sedmicama, na planini Bajgora, obučavaju pripadnike Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) za buduću “vojsku Kosova”, pišu Večernje novosti, pozivajući se na tvrdnje neimenovanih izvora.

Izvori lista tvrde da se obuka sprovodi za najmanje stotinu pripadnika KBS koji se u određenim vremenskim razmacima rotiraju na Bajgori, kao i da pripadnici američkog Kfora, osim što obučavaju pripadnike KBS, uveliko i naoružavaju ove snage.

– Komanda KBS otkupila je od Amerikanaca 27 borbenih vozila ”hamer”, dok su 24 dobili na poklon – navodi izvor.

Novosti navode da kosovski Albanci ubrzano intenziviraju vježbe sa Amerikancima, u okviru zajedničke operacije pod kodnim nazivom “Zlatna sablja”, koja se u bezbjednosnim krugovima tumači kao finalna faza otimanja sjevera Kosova i Metohije i zaokruživanje “suvereniteta” lažne države.

Planina Bajgora se nalazi na obodima podujevske opštine i prostire prema sjeveru, odnosno ka Kosovskoj Mitrovici. Ta planina je, kako podseća list, bila jedno od najvećih uporišta tzv. OVK, odakle su svojevremeno planirane i sprovođene mnoge terorističke akcije.

Novosti navode da ove uznemirujuće bezbjednosne informacije dolaze u trenutku podignutih tenzija na KiM i sve češćih spekulacija da Priština samo čeka okidač za akciju kojom bi krenula u zauzimanje sjevera Kosova.

U sklopu toga je i, kako piše list, puštena priča da će Srbi jednostrano formirati Zajednicu srpskih opština, što je liderima kosovskih Albanaca trebalo da posluži kao alibi za upad u opštine sa srpskom većinom i zaokruživanje svoje “nezavisnosti” na cijeloj teritoriji KiM.

Novosti.rs/Srpskainfo