Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Milenko Savanović upućuje apel  poslodavcima u Republici Srpskoj, posebno onima čiji radnici rade na otvorenom da, zbog najave toplotnog talasa narednih dana sa veoma visokim temperaturama, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Prema međunarodnom standardu  ISO 7243 koji definiše uslove i kriterije izvođenja radova u uslovima visokih teperatura, predviđeni su načini izvođenja radova  i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike u vezi sa prevencijom, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svede na najmanju moguću mjeru.

– Nesporno je da će učestale vrućine uticati na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu radi obaveza prema poslu. Zbog dugotrajne izloženosti sunčevoj toploti dolazi do pada koncentracije u radu i mogućnosti češćeg i ozbiljnijeg povrjeđivanja radnika – naglašava ministar uz upozorenje poslodavcima Republike Srpske da su dužni da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Ministar, takođe, upozorava poslodavce da za rad u zatvorenim prostorijama obezbijede rashlađivanje radnog prostora.

Ministar Savanović je uvjeren da će preraspodjelom radnog vremena,  prepoznajući interes radnika, poslodavci  pronaći i svoj interes.

Srpskainfo