Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Prijedoru da nema dobrih projekata ako nema dobre saradnje i ako nema aktivizma sa lokalnog nivoa.

“Ovdje taj aktivizam postoji i uopšteno rečeno svi naši gradovi i opštine žive jedan bolji život i vidi se da je privreda odskočila u odnosu na neki prethodni period, a da sve ono što zavisi od republičkog budžeta teče bez problema”, izjavila je Cvijanovićeva novinarima na konferenciji za novinare nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom grada Prijedora.

Ona je potvrdila da su sredstva u visini od šest miliona maraka koliko je Vlada do sada realizovala u Prijedoru iz različitih izvora, nešto iz javnih investicija, nešto iz kliringa i dio kroz realizaciju programa podrške koja dolazi od Vlade Republike Srbije.

“Ono što je važno jeste da ćemo nastaviti sa realizacijom i drugih projekata i danas smo dogovarali i neke druge stvari koje su važne za život cijelog grada i mjesnih zajednica i mislim da smo tu na dobrom putu”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je tokom razgovora izrazila zadovoljstvo činjenicom da je budžet Republike Srpske stabilan i da nema nikakvih finansijskih problema te da Republika Srpska izvršava sve svoje obaveze redovno.

“U prethodnom periodu išli smo na povećanje plata i penzija, sva socijalna davanja izvršavali smo redovno, uveli smo nova socijalna prava, a ono što je važno, osim svega toga, jeste činjenica da mi ove godine realizujemo više od 120 miliona KM širom Republike Srpske”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je pomenutih šest miliona KM nešto što je već odobreno za grad Prijedor i da će tome biti dodato 400.000 KM za projekat komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni “Celpak”.

“Ono što treba istaći je da imamo interevencije prema dvije škole i bolnici i već odavnoi delegirani projekat izgradnje sprotske dvorane. Svi ovi projekti su važni i Vlada ih je odobravala, a lokalne zajednice deifnisale ono što je za njih bilo strateški važno”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću i njegovim saradnicima na dobroj saradnji koja je postojala u prethodnom periodu.

Đaković je rekao novinarima da je na sastanku sa delegacijom Vlade Srpske, predvođenoj premijerom, razgovorano o zajedničkim projektima.

“U toku ove godine Vlada je u nekoliko navrata pomogla grad Prijedor, prije svega iz klirinškog duga gdje smo dobili sredstva od oko šest miliona KM za nastavak radova na sportskoj dvorani na Urijama, za izgradnju angio-sale u prijedorskoj bolnici, za rekonstrukciju osnovne škole u Rasavcima… To su izuzteno važni projekti za grad gdje smo u fazi tenderske realizacije i oebzbjeđenje izvođača radova”, istakao je Đaković.

On je dodao da je za saniranje štete od julskog nevremena u potkozarskim selima Vlada obezbijedila dva miliona KM, a popisne komisije trenutno rade na procjeni šteta na domaćinstvima.

Đaković je rekao da će nakon toga biti izvršena procjena šteta u poljoprivredi i izrazio nadu da će se naći još nešto sredstava da se pomogne poljoprivrednicima, a pogotovo voćarima.

“Sva dinamika zajedničkih poslova je dobra i grad Prijedor izražava zahvalnost Vladi i za podršku i za dobre projekte koji su od izuzetne važnosti za grad. Vjerujemo da će saradnja na ovom visokom nivou biti nastavljena”, naglasio je gradonačelnik Prijedora.

U delegaciji Vlade, pored Cvijanovićeve, bili su ministar finansija Zoran Tegeltija i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

U Vladi Republike Srpske rečeno je da je, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike, do sada u grad Prijedor uloženo skoro 144 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano je još oko 48 miliona KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još oko šest miliona KM za opremanje angio sale u bolnici “Dr Mladen Stojanović”, te za izgradnju sportske dvorane Urije, fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Omarskoj, kao i za sanaciju i rekonstrukciju Osnovne škole “Dositej Obradović” u Rasavicama.

U planu je i izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor, u dužini od 42 kilometra. Vrijednost ovog projekta koji je od izuzetnog značaja za unapređenje i razvoj Prijedora, kao i cijele regije, iznosila bi oko 300 miliona evra.

Prema podacima Vlade Srpske, do sada je iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za ovu lokalnu zajednicu odobreno 16,4 miliona KM, od čega za putnu infrastrukturu 7,3 miliona, regionalni vodovod na teritoriji Prijedora dva miliona KM, a realizovan je i značajan broj projekata sanacije, rekonstrukcije, dogradnje i izgradnje novih školskih objekata.

U saradnji sa Boračkom organizacijom realizovani su mnogi projekti, od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida, za šta je izdvojeno oko 10 miliona KM i zbrinuto 665 porodica, od čega izgradnjom stanova 201, a nepovratnim novčanim sredstvima 464 porodice.

Prema podacima Vlade, na području Grada Prijedora nema stambeno nezbrinutih porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Pored programa stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći i iskazati podršku ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla u ovoj lokalnoj zajednici zbrinuto oko 2.500 radnika iz osam preduzeća, što je Vlada finansirala sa više od sedam miliona KM.

Kroz projekte zapošljavanja u Grad Prijedor uloženo je oko tri miliona KM, čime je omogućeno da 762 lica pronađu posao.

Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Prijedoru je zaposleno 309 lica sa invaliditetom, za šta je izdvojen milion KM.

Prijedoru, kao jednoj od lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koju su pogodile katastrofalne poplave, iz Fonda solidarnosti uplaćeno je oko 6,6 miliona KM, kroz platne kartice – vaučere 4,8 miliona KM za više od 1.100 poplavljenih domaćinstava, a nije izostala ni pomoć poplavljenim poljoprivrednicima, kao ni budžetu opštine.

Realizovano je i pet projekata po naredbama Republičkog štaba za vanredne situacije u ukupnom iznosu od 1,4 miliona KM, a odnose se, između ostalog, na čišćenje rijeke Miloševice, te izgradnju i podizanje postojećeg nasipa na Sani.

U okviru projekta “Vodovod i kanalizacija”, koji se realizuje na teritoriji više opština u Srpskoj, za Prijedor je izdvojeno 24,3 miliona KM.

Vlada Republike Srpske uložila je značajna sredstva – 23 miliona KM u putnu infrastrukturu na teritoriji Prijedora, od čega 16 miliona KM za rehabilitaciju nekoliko dionica magistralnih i regionalnih puteva.

Riječ je o rehabilitaciji dionica magistralnog puta Prijedor – Lamovita i Lamovita – Ivanjska – Šargovac, u vrijednosti od 4,5 miliona KM, zatim magistralnog puta Kozarska Dubica – Prijedor vrijednosti 3,7 miliona KM, dok je za rehabilitaciju magistralnog puta Koprivna – Prijedor Vlada obezbijedila 6,5 miliona KM.

Kada je riječ o privrednom razvoju Prijedora, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas, u okviru podrške privredi uložila oko osam miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj lokalnoj zajednici izdvojeno oko pet miliona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je gotovo dva miliona KM za subvencije električne energije.

Kada je riječ o poljoprivredi, u ovu lokalnu zajednicu u periodu od 2007. do danas, kroz različite projekte, uloženo je više od 30 miliona, od čega za podsticaj razvoju poljoprivrede i sela oko 26 miliona, te 2,3 miliona KM zaštite od poplava.

Značajna sredstva, oko 15 i po miliona KM, uložena su u zdravstveni sektor, za sanaciju i opremanje-nabavku savremene medicinske opreme u bolnici u Prijedoru i za opremanje Centra za hemodijalizu.

Kroz projekte adaptacije, sanacije i opremanje ambulanti porodične medicine u Prijedoru, u Dom zdravlja je uloženo je više od tri miliona KM.

Prema podacima Vlade, u oblast prosvjete, po različitim osnovama, do sada je uloženo više od 5,3 miliona KM, od čega je za izgradnju objekta specijalne osnovne i srednje škole “Đorđe Natošević” izdvojeno 1,2 miliona KM, izgrađen je i opremljen novi školski objekat u Gornjim Orlovcima vrijednosti 400.000 KM.

Za izgradnju Osnovne škole “Јovan Dučić” Lamovita izdvojeno je 300.000 KM, a sanirane su i rekonstruisane Osnovna škola “Desanka Maksimović”, te osnovna i srednja muzička škola.

Iz republičkog budžeta za sanaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje školskih objekata izdvojeno je oko 800.000 KM, a za nabavku računara i uvođenje informacionih sistema 1,5 miliona KM.

Iz republičkog budžeta kroz projekte obnove stambenih jedinica, infrastrukture, održivog povratka, alternativnog smještaja i slično, obezbijeđeno oko sedam miliona KM.

Kroz projekte za omladinu i sport do sada je u ovu lokalnu zajednicu uloženo oko dva miliona KM, dok je za programske aktivnosti iz sektora nauke i tehnologije izdvojeno gotovo milion KM.

RTRS/prijedor24h