Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je Srni da je predsjednik SDS-a “Vukota Govedarica današnjim prisustvom osveštanju spomenika pripadnicima Gatačke brigade Vojske Republike Srpske uvrijedio gatačke junake koji su živote položili za Republiku Srpsku”.

“Govedarica je danas pokazao da nema ni obraza ni časti kada se usudio stati pred spomenik gatačkim junacima i pogledati u oči preživjelim borcima Gatačke brigade, a svi oni znaju da ih je napustio i dezertirao kada su njegovi vršnjaci stali u stroj te iste brigade i hrabro se borili za svoju Hercegovinu i Republiku Srpsku”, istakao je Lukač.

On je naglasio da je “Govedarica danas pogazio svako moralno načelo u ime predizborne kampanje i političkih glasova i došao ih tražiti tamo gdje izdaja zauvijek ostaje i nikad neće biti oproštena”.

“Meni lično je zauvijek ostala velika čast što sam imao priliku da se borim za srpski narod zajedno sa časnim Hercegovcima i gatačkim junacima”, istakao je Lukač.

Povodom Dana Gatačke brigade danas je u Gacku otkriven spomenik borcima iz ove opštine koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Obilježavanju Dana Gatačke brigade prisustvovali su član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić i lideri SDS-a Vukota Govedarica i PDP-a Branislav Borenović.

Gatačka brigada simbolično obilježava 7. avgust kao dan sjećanja na dan kada je ta jedinica 1992. godine krenula na prvi borbeni zadatak.

RTRS