Mnogo toga je bio Alija Izetbegović, Bošnjak, musliman, Bosanac i evropejac i ostavio nam je u amanet da mi to sve budemo. Ostanimo svi i ono što jesmo, ali je vrijeme da više budemo Bosanci i samo taj dio amaneta Alije Izetbegovića još nismo ispunili, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

To je kazao tokom programa „Bedem svjetlosti“ u okviru manifestacije „Dani otvorenih vrata 2018“ kojeg su večeras na platou amfiteatra Fonda memorijala na Kovačima povodom 93. godišnjice Alije Izetbegovića organizirali Grad Sarajevo i Muzej „Alija Izetbegović“, piše N1.

Naglasio je da je sjećanje na Aliju Izetbegovića ustvari sjećanje na herojsko doba kojem su mnogi svjedočili, učestvovali u njemu i dali svoj doprinos.

– Vratila se bh. država, vojska, identitet Bošnjaka, ime jezika, ravnopravnost i sloboda. Mnogo toga postignuto u vremenu koje je obilježio Alija Izetbegović –  rekao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović ističe da će neki kazati da je BiH i dalje podijeljena na entitete, da armija nije jaka, ali je, kako ističe, BiH nezavisna država priznata u Ujedinjenim nacijama koja ima jednu vojsku, a ne tri.

– Presudama Ustavnog suda mi smo postali konstitutivan narod na svakom pedlju ove zemlje i to svaki od tri naroda, ali valja raditi dalje na tome –  poručio je Izetbegović.

Iako je umro prije 15 godina, zaključio je Bakir Izetbegović, lider i političar Alija Izetbegović je još uvijek živ kroz svoje postupke.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je dao doprinos da se bedem iznad Muzeja osvijetli, kazao je da svako na svoj način nosi u srcu lik i djelo Alije Izetbegovića.

Srpskainfo