Lobiranje u svijetu politike i međunarodnih odnosa je nešto što se podrazumijeva za sve ozbiljne države i organizacije, a to ne razumiju samo diletanti i amateri kao što su oni u Savezu za promjene, izjavio je za Srnu portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Komentarišući pisanje pojedinih stranih i federalnih medija da je ova stranka angažovala lobiste predsjednika SAD Donalda Trampa u svojoj kampanji, Kovačević je istakao da SNSD ništa ne krije, te da je javnost informisala kada je prvi put ostvarili kontakt sa tim ljudima.

“Automatski smo informisali javnost o tome da smo obavili razgovore s tim lobistima, da ih namjeravamo angažovati i angažovali smo ih. U pitanju je agencija koju čine ljudi koji su vodili pobjedničku kampanju američkog predsjednika”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ono što je za javnost najvažnije jeste da nijednog feninga iz troškova ugovora s tom agencijom neće platiti poreski obveznici u Republici Srpskoj.

“Osim toga, moram da kažem da je indikativno da se i u ovom slučaju ponovo ujedinjuju predstavnici takozvanog Saveza za promjene, političko Sarajevo i strani mediji, koji su potpuno negativno nastrojeni prema Republici Srpskoj i mediji za koje možemo reći da su negativno nastrojeni prema američkom predsjedniku”, istakao je Kovačević.

On je naglasio da je jedan od rezultata tog lobiranja i taj da se predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, prilikom nedavne posjete Vašingtonu, susrela sa najbližim saradnicima iz Trampovog kabineta što je, kako je naveo, Srpskoj otvorilo izuzetnu perspektivu za stvaranje dobrih odnosa sa administracijom predsjednika SAD.

“S druge strane, najveći rezultat lobiranja Saveza za promjene, SDS-a i /lidera SDS-a/ Vukote Govedarice je taj što se Govedarica susreo sa jednim od članova administracije /mađarskog premijera/ Viktora Orbana u Mađarskoj”, naglasio je Kovačević.

SRNA/RTRS