Organizacija starješina Vojske Republike Srpske poziva Narodnu skupštinu da obaveže Vladu Srpske da poništi izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine, te da inicira formiranje međunarodne komisije eksperata koja bi se bavila utvrđivanjem istine o događajima u i oko Srebrenice i Podrinju 1995. godine, rekao je potpredsjednik Organizacije Slobodan Župljanin.

“Potrebno je da Narodna skupština obaveže Vladu Srpske da ovaj izvještaj ponovo razmotri i poništi ga s obzirom na to da je i laicima poznato da nije zasnovan na istini i činjenicama”, rekao je Župljanin na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je izvještaj bivše Komisije za Srebrenicu sačinjen pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, posebno bivšeg visokog predstavnika za BiH Pedija Ešdauna, na osnovu različitih spiskova i kvalifikacija.

Župljanin je rekao da ova organizacija podržava inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Narodna skupština na sjednici zakazanoj za 14. avgust razmotri izvještaj Komisije za Srebrenicu.

On je napomenuo da Organizacija starješina Vojske Republike Srpske očekuje da se narodni poslanici izdignu iznad svakodnevne politike i shvate ozbiljnost i značaj ovog pitanja za Republiku Srpsku i BiH.

“Nema budućnosti BiH, pomirenja, uređenja odnosa između tri naroda i drugih dok na potpuno nepristrasan način ne bude utvrđena istina o događanjima u proteklom ratu”, zaključio je Župljanin.

Član Predsjedništva Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Miko Škorić rekao je da ova organizacija podržava odluku Vlade Srpske o formiranju koordinacionog tijela za praćenje migranata na teritoriji Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, odnos institucija na nivou BiH u vezi sa rješavanjem migrantske krize je inertan i migranti u BiH ulaze zbog toga što granica nije dovoljno zaštićena.

“Simptomatično je da su u grupacijama migranata uglavnom mladi i vojno sposobni ljudi. Sirija je poprilično očistila borce ‘Islamske države’ i oni negdje idu. Nije isključeno da ih ima u BiH”, ukazuje Škorić.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Milovan Milutinović rekao je da je neprimjeren odnos Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske u rješavanju stambenih pitanja starješina Vojske.

“Starješine su danas potpuno zanemarene i na marginama društvene brige. Imamo više od 80 starješina koji posjeduju zaključke o pravu na stan ili proširenje od Vojske Srbije ili Vojske Republike Srpske, a onda je došao neko i jednostavno ih precrtao”, kaže Milutinović.

On je naveo primjer general-potpukovnika Čede Sladoja, Radoslava Pandžića, Milana Torbice, pukovnika Gostimira Popovića, Mirka Trivića i drugih, posebno ističući primjer pukovnika Vodoja Blagojevića koji nakon izlaska na slobodu iz Haškog tribunala već šest godina sa suprugom živi u magacinu vojnog hotela “Krajina”, u prostoriji od devet metara kvadratnih.

Milutinović je rekao da se Organizacija u vezi sa ovom problematikom 16. jula obratila resornom ministarstvu i dobila odgovor da nema osnova, niti mogućnosti za stambeno zbrinjavanje u okviru redovnog postupka Blagojevića i imenovanih starješina, kao ni pravnog osnova za rješavanje kreditnim sredstvima odobrenim za finansiranje programa potpunog stambenog zbrinjavanja.

“Ministar Savanović mora shvatiti da njegova uloga nije samo da se slika na parastosima širom Republike, već da rješava pitanja svih boraca i predlaže odgovarajuća zakonska rješenja”, istakao je Milutinović.

Milutinović je naglasio da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 13 odsto starješina i tri odsto boraca, što, kako je istakao, pokazuje da su starješine savjesno i odgovorno izvršile sve zadatke u odbrani i bile na čelu svojih jedinica.

SRNA/RTRS