U selu Lipa, nadomak Bosankog Petrovca, održan je tradicionalni sabor povodom slave hrama – Svetog Pantelejmona. Povratnika u ovo mjesto – nema. I oni koji bi to željeli, nemaju gdje da se vrate. Sada ih brine još jedna briga – najava nadležnih da će tamo osnovati migrantske kampove.

Migrantske krize nema – riječi su koje vlasti s nivoa BiH ponavljaju iz dana u dan. I sve to dok neželjene goste pokušavaju da smjeste u srpsko selo Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

“Mektić njih može voditi u svoj Prnjavor, ovdje ih dovesti neće, zašto ih dovodi ovdje i koja je to politika da ih naseli u srpske krajeve”, kaže Boško Romić.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini uzela je maha, jasno je svima pa i Srbima iz Lipe, čije opustošeno selo planiraju da pretvore u migrantski kamp. Јedno im nije jasno – kako srpski predstavnici u bh. institucijama to dozvoljavaju.

Promjena demografske slike u ovom kraju, plan je koji su Bošnjaci pokušali da ostvare devedesetih godina, a isto žele i sada, poručuju Srbi, koji su oduvijek činili većinsko stanovništvo u Lipi.

“To je prosto nemoguće, sve ovo je privatna zemlja, nema ovdje društvene zemlje da se može neko naseliti”, ističe Ratko Cvijanović iz Laktaša.

Prihvatni ili ne, plan za migrantski kamp očigledno postoji, smislile su ga vlasti sa bh. nivoa, a s kojim ciljem?! Srbi iz ovog kraja imaju samo jedno objašnjenje.

“To je sigurno plan da se zbriše i posljednje srpsko ime sa ovih prostora, da su živjeli ikad tu, to je plan. A to je bio plan i prije rata”, kaže Mare Zorić.

Danas su Srbi iz Lipe posjetili porušena ognjišta i grobove predaka, a da li će sljedeće godine to isto moći, ili će se planovi pojedinaca obistiniti i srpsku zemlju preplaviti nezvani gosti, vrijeme će pokazati.

RTRS