Nove zavrzlame u i oko Komisije za sudije i suđenje Fudbalskog saveza BiH. Izvršni odbor “krovnog” Saveza na poslednjoj sednici nije prihvatio predlog da novi član ovog teka postane Gojko Bandić iz Gruda, visoko obrazovani fudbalski radnik, nekadašnji poznati sudija i kontrolor suđenja na utakmicama Premijer lige BiH.

Razlog zbog čega “fudbalska vlada” nije želela da imenuje Gojka Bandića u Komisiju za sudije i suđenje je krajnje bizaran i nema ozbiljno uporište u obrazloženju – Bandić je u sukobu interesa jer je njegov sin Antoni na sudijskoj “A” listi Prve lige Federacije BiH! Na prvi pogled ništa čudno i logično.

Ali…

U protekloj premijerligaškoj sezoni član Komisije za sudije i suđenje FS BiH u ime hrvatskog naroda, pored Zorana Rebca iz Mostara, bio je Marinko Jelić iz Širokog Brijega. On je na kraju sezone podneo soatvku jer je njegov sin Frano Jelić “prešao” na “A” listu arbitara Premijer lige BiH, pa je to klasični sukob interesa, Marinko je odlučio da svoje mesto ustupi sinu. Međutim, postavlja se logično pitanje: zar u slučaju Jelića prošle sezone nije bio sukob interesa o kojem je pričao nedavno Izvršni odbor zajedničkog Saveza?

Poput Bandića minule sezone Marinko Jelić je bio u Komisiji za sudije i suđenje FS BiH, a njegov sin Frano Jelić na listi glavnih sudija federalne Prve lige. Tada niko nije potencirao niti govorio da su Jelići u sukobu interesa, a sada Bandići jesu. Dva identična slučaja, a različiti aršini što govori da u sudijskoj organizaciji Fudbalskog saveza BiH vlada veliki javašluk koji svesrdno potpomaže i podržava većina članova Izvršnog odbora. A radi se i po određenim direktivama moćnika koji određuju podobne i nepodobne članove.

Očigledno je da mnogo stvari u Savezu ne funkcionišu kako bi trebalo, a sudijski segment je najosetljiviji i preko njega jasno može da se, najlakše, vidi funkcionisanje fudbalskog sistema koji je duboko u ambisu. Bilo kakvo obrazloženje u “slučaju Bandića i Jelića” od strane nadležnih i odgovornih “ne pije vode” već može samo da se zaključi: Bandići su nepoželjni!

Jedan od najperspektivnijih i najkvalitetnijih delilaca pravde Antoni Bandić je pre dve sezone bio na udaru Komisije za sudije i suđenje FS BiH kao glavni arbitar susreta pretposlednjeg kola Premijer lige BiH kada su se u Bijeljini sastali Radnik i mostarski Zrinjski, dosudio je u 90. minutu jedanaesterac za Hercegovce kojima je pre toga isključio igrača u prvom poluvremenu. Popularni “plemići” su pobedili rezultatom 2:1, u istom kolu Željezničar je poražen u večitom derbiju na Koševu od Sarajeva (0:1) i to iz jedanaesterca koji je dosudio internacionalac iz Sarajeva Irfan Peljto, pa su Mostarci preuzeli lidersku poziciju koju su i odbranili, te osvojili titulu, drugu zaredom.

Nakon toga podigla se velika prašina, navodno su ostavke podneli predsednik FS BiH Elvedin Begić, te predsednik Komisije za sudije i suđenje Ibrahim Hasanbegović, kao i direktor sportskog sektora zadužen za takmičenje Elmir Pilav, što su objavili pojedini sarajevski mediji. S obzirom da se niko dobrovoljno ne odriče vlasti bilo je to samo “bacanje prašine u oči” sarajevskoj fudbalskoj javnosti, kada se situacija smirila pomenuti trio je nastavio da radi svoj započeti, projektovani posao.

Sudija Antoni Bandić iz Gruda automatski je kažnjen i skinut sa “A” liste Premijer lige BiH i prekomandovan u niži rang takmičenja, Prvu ligu Federacije BiH jer je obeležen kao “glavni krivac” što je šampionska kruna izmakla klubu sa Grbavici, odnosno otišla u Mostar.

Nova fudbalska sezona u BiH je tek počela, a podigla se velika prašina i pokrenuta je ogromna lavina nezadovoljstva kao proizvoda nepotizma, korumpiranosti i neobjektivnosti. U takvoj situaciji postoje podobne i one druge sudije, dok posle izvesnog vremena i ovi prvopomenuti arbitri postanu kao ovi drugi. Izvršni odbor FS BiH nema snagu da se suprostavi tome i reši jedan od najvećih problema u svom sistemu

Neverovatno, ali tačno

Mnogo je nelogičnosti u radu FS BiH koje proističu iz javašluka i borbe za ličnim, a ne opštim interesima. Koliko Savez nije imao poverenje u svoje klubove i njihove nastupe u evrokupovima govori podatak da će se susreti petog kola Premijer lige BiH igrati u narednu sredu, 15. avgusta. Očigledno su oni pojedinci koji vode brigu o takmičenju smatrali, poučeni ranijim sezonama, da klubova iz BiH neće biti na međunarodnoj sceni sredinom avgusta.

Međutim, aktuelni šampion Zrinjski još igra u Evropi pa će njegova utakmica petog prvenstvenog kola protiv Zvijezde-09 biti odgođena jer se igra u UEFA terminu kada “plemići” dočekuju bugarski Ludogorec. Na to je morao da upozori Takmičarski sektor FS BiH, nije, pa je ostala upečatljiva negacija kvaliteta elitnog ranga takmičenja od strane Saveza koji ga vodi i organizuje. Neverovatno, ali tačno. To je Bosna i Hercegovina!

Mujiću prepravljena ocena

Vlado Liščinski iz Prijedora dao je negativnu ocenu mahaču Goranu Dujaku iz Odžaka što je na utakmici Krupa – Široki Brijeg (2:2) u 90+2. minutu poništio regularan pogodak za pobedu domaćina. Glavni arbitar Elvis Mujić iz Banovića dobio je prolaznu ocenu, ali je Komisija za sudije i suđenje vratila izveštaj kontroloru sa nalogom da mora da obori i Mujića, odnosno da mu negativnu ocenu. U protivnom bio bi suspendovan sam kontrolor.

Zbog toga Elvis Mujić iz Banovića neće biti delegiran u narednim kolima Premijer lige BiH.