Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Šidu da su “Putevi Srbije” počeli da rade projekat za spajanje auto-puta sa Republikom Srpskom preko Kuzmina u dužini od 19 kilometara.

Vučić je istakao i da će uskoro početi da se radi na obnovi auto-puta od hrvatske granice, od prelaza Batrovci kraj Šida ka unutrašnjosti Srbije, u dužini od 22 kilometara.

“Krenuli su da rade projekat za spajanje auto-puta, odnosno spajanje sa gornjim delom auto-puta sa Republikom Srpskom preko Kuzimina, i to je 19 kilometara. Krećemo da radimo i 22 kilometara auto-put iz pravca Hrvatske”, rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo i da se u budućnosti moraju razvijati pogranična područja Srbije i ka Hrvatskoj i BiH, Bugarskoj i Rumuniji, ističući da se mnoga od njih prazne jer se u prethodnom periodu nije ulagalo u njihov razvoj.

Predsjednik Srbije je posjetio fabriku za preradu mesa “Srem Šid”, koju je iz stečaja krajem aprila kupio konzorcijum firmi “Agropapuk” iz Kukujevaca i Industrije mesa “Đurđević” iz Pećinaca.

Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 130 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mjesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrijednosti većoj od milion evra.

Vučić je izrazio zadovoljstvo šta ta fabrika poslije gotovo dvije decenije propadanja uspješno posluje, naglasivši značaj sporazuma sa Turskom o izvozu pet hiljada tona goveđeg mesa godišnje.

On je apelovao na Tursku da poveća kvotu Srbiji za izvoz mesa, istakavši da je pet hiljada tona govedine dovoljno za dnevnu potrošnju samo u Istambolu.

SRNA/ATV