Grad Prijedor spada u grupu privredno razvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Za prvih šest mjeseci ove godine ukupno je prijavljeno 86 privrednih subjekata na području grada.

Kako kaže Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora, najviše prijava se odnosi na zanatsku djelatnost. Odjavljena su 102 privredna subjekta, a najveći broj odjava odnosi se na ugostiteljsku djelatnost.

– Većina podsticaja Gradske uprave za preduzetnike se realizuje u drugoj polovini godine, tako da očekujemo da će u narednom periodu biti više registrovanih privrednih subjekata. Trenutno imamo objavljene pozive za podsticaje, za samozaposljavanje, zapošljavanje novih radika, uvođenje standarda kvaliteta i nabavku opreme i mašina za preduzetnike – dodao je Rosić.

Osim unapređenja administrativnih procesa, koje je Grad Prijedor realizovao posljednjih godina uvođenjem ISO standarda i BFC sertifikata, Gradska uprava ima dobru saradnju sa međunarodnim organizacijama GIZ, UNDP, USAID, SDC, SIDA i sličnima koje pružaju podršku lokalnim zajednicama na prostoru Republike Srpske i BiH.

M. Stegić/Kozarski