Preliminarno potpuno nezavisno istraživanje javnog mnjenja, rađeno krajem jula na uzorku od 3.209 ispitanika u Republici Srpskoj, pokazuje da u Izbornoj jedinici jedan /Prijedor/ kandidat SNSD-SP-DNS za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima podršku 44 odsto anketiranih građana, dok kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić ima 25 odsto.

Kad je riječ o kandidatima za predsjednika Republike Srpske, Željka Cvijanović ima podršku 40 odsto anketiranih, a Vukota Govedarica 25 odsto, pokazuje najnovije istraživanje koje je radila renomirana agencija iz Srbije, a koje je u posjedu ATV-a.

U Izbornoj jedinici dva /Gradiška/ Dodik ima značajnu prednost nad Ivanićem. Za Dodika se izjasnilo 48 odsto ispitanika, a za Ivanića 22 odsto.

I kada je riječ o poziciji predsjednika Republike, Cvijanovićeva je u prednost sa 38 odsto glasova anketiranih u odosu na Govedaricu za kojeg se izjasnilo njih 23 odsto.

Dodik i Cvijanovićeva su u značajnoj prednosti i u Izbornoj jedinici tri /Banjaluka/ u odnosu na svoje protivkandidate Ivanića i Govedaricu. Za Dodika se izjasnilo 42 odsto ispitanika, a za Ivanića 26 odsto, dok je za Cvijanovićevu 30 odsto, a za Govedaricu njih 18 odsto.

U Izbornoj jedinici četiri /Derventa-Modriča/, takođe, ubjedljiva je prednost Dodika za koga se izjasnilo 47 odsto anketiranih, a za Ivanića njih 28 odsto.

Što se tiče kandidata za predsjednika Srpske, za Cvijanoviću se izjasnilo 37 odsto anketiranih, a za Govedaricu 20 odsto.

U Izbornoj jedinici pet /Doboj/ 45 odsto anketiranih dalo je povjerenje Dodiku, a 25 odsto Ivaniću, kao kandidatima za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o kandidatima za predsjednika Republike Srpske Cvijanovićeva ima podršku 39 odsto aketiranih, a Govedarica 28 odsto.

U Izbornoj jedinici šest /Bijeljina/ za Dodika je bilo 41,5 odsto ispitanika, a za Ivanića 39,9, dok je za Cvijanovićevu bilo 35,6 odsto, a za Govedaricu 38,7 odsto anketiranih.

U Izbornoj jedinici sedam /Zvornik/ Dodik i Cvijanovićeva su u prednosti sa 43 odsto, odnosno 46, u odnosu na Ivanića i Govedaricu koji su dobili povjerenje 33, odnosno 38 odsto ispitanika.

Što se tiče Izborne jedinice osam i Sarajevsko-romanijske regije za Dodika kao srpskog člana Predsjedništva BiH bilo je 39 odsto ispitanika, a za Ivanić 30 odsto. Cvijanovićeva kao kandidat vladajuće koalicije za predsjednika Republike Srpske dobila je povjerenje 36 odsto anketiranih, a Govedarica 35 odsto.

U Izbornoj jedinici devet /Trebinje/ Dodik je dobio 52 odsto glasova anketiranih, a Ivanić 38 odsto, dok je Cvijanovićeva dobila 37, a Govedarica 35 odsto glasova ispitanika.

ATV