Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je anketa hrvatske televizije RTL samo potvrdila da većina Hrvata podržava glavnog promotera zločinačke ustaške ideologije Marka Perkovića Tompsona, te da je poslata zastrašujuća poruka da većina Hrvata opravdava genocid koji je zloglasna Nezavisna Država Hrvatska izvršila nad Srbima, Romima i Јevrejima u Drugom svjetskom ratu.

“Јasno je da većina Hrvata smatra da je NDH bila zaista država hrvatskog naroda, a ustaše borci za hrvatsku slobodu i istinski heroji i mučenici. Nažalost, manjina Hrvata smatra da je Tompson fašističko smeće, NDH zločinačka tvorevina, a ustaše iskonsko zlo i najveći ološ u istoriji hrvatskog naroda”, rekao je Linta.

On je dodao da je anketa RTL-a potvrdila da je temelj današnje Hrvatske genocidna NDH i da se ne treba čuditi što sve značajne društvene snage nastoje da rehabilituju ustaški pozdrav “Za dom spremni” i samu NDH koja je, kako je naglasio, za pokojnog /Franju/ Tućmana i HDZ bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom, saopšteno je iz SSR-a.

Linta je konstatovao da su uzori ratnih zločinaca Ante Gotovine, Mladena Markača i većine hrvatskih generala komandanti po zlu čuvene Crne legije iz vremena NDH – Јure Francetić i Rafael Boban, te da stoga “nijedan častan i moralan Srbin ne bi smio da se druži sa Hrvatima koji Tompsona smatraju svojim idolom, kraljem i takozvanim domoljubom”.

U Anketi RTL-a koju je među 1.300 ispitanika sprovela agencija “Promocija plus”, većina ispitanika – njih 51,7 odsto je podržalo nastup Tompsona na dočeku hrvatskih reprezentativaca sa Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, gdje su osvojili srebro, dok se 38,8 odsto ispitanika protivilo tom nastupu, a 9,5 odsto izjasnilo da ne zna ili je neodlučno da li je Tompson trebao da nastupi ili ne.

SRNA/RTRS