Kada treba opaliti po Republici Srpskoj i Srbima, Herceg – Bosni i Hrvatima, u Sarajevu ne postoji podjela na vlast i opoziciju, na ljevicu, desnicu ni centar.

Odjednom nestanu razlike između nacionalista, socijaldemokrata i tzv. građanske opcije. Svi se svrstaju u kolonu koja se temelji na jačanju centralnih institucija, odbrani kulta žrtve i priči o agresorima i genocidu.

Čak i navodni socijaldemokrata Denis Bećirević Republiku Srpsku naziva „bosanskohercegovačkom administrativnom podjedinicom“.

Istina, ni u Republici Srpskoj ne postoji razlika među političkim partijama kada je riječ o njenom opstanku. Ali, čim krenete dalje – eto ga problem, podjela, izdajnik i patriota. Zato s velikim strahom očekujemo posebnu sjednicu Narodne skupštine o Srebrenici.

Verzija dešavanja u srebreničkom zločinu, koja se pokazala samo kao djelimično istinita, davno se primila po svijetu, na osnovu nje se donose političke odluke o BiH, na osnovu nje su osuđeni srpski oficiri i vojnici. Teško je povjerovati da bi se tu išta moglo promijeniti, čak i da najnezavisnija međunarodna komisija sačini novi izvještaj u kome će pobrojati i hiljade srpskih žrtava u Srebrenici.

Ali, sjednica NSRS može mnogo toga da promijeni na unutrašnjem političkom planu. Hoće li srpski prvaci Srebrenicu shvatiti kao nacionalno pitanje, ili će je opet iskoristiti za promociju sebe, a za političko suđenje drugima?

Gospodo, pazite, jer bi se odgovor na ovo pitanje mogao naći u udžbenicima istorije.

Srpskainfo