Grupa ilegalnih migranata danas se upustila u rizičan pokušaj prelaska rijeke Drine na području Zvornika s namjerom da iz Srbije stignu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Međutim, u pokušaju su ih spriječili službenici Granične policije BiH i vodostaj koji je počeo rasti, zbog čega se migranti sada nalaze na ostrvu bez mogućnosti da se vrate ili nastave put.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja ilegalnog prelaska granice migranata koji u posljednje vrijeme ne biraju način ni sredstvo da se domognu BiH, a zatim teritorije Evropske unije.

Pri pokušajima prelaska ilegalni migranti sve češće su i agresivni, rekao je u razgovoru za klix.ba Mirel Imamović, komandir Jedinice granične policije Zvornik.

– Krenuli su preći pješke, a moja patrola je bila na mjestu odakle su uočili grupu. Zbog naše reakcije oni su stali na jednom ostrvu između BiH i Srbije i sada su na ničijoj zemlji, jer nije definisana tačna granica na rijeci Drini. Drina jeste granica, ali tačnu granicu niko ne može znati. Oni se nalaze na malom ostrvu jer je hidroelektrana pustila vodu koja nadolazi i ilegalni migranti trenutno ne mogu ni naprijed ni nazad – rekao je Imamović koji kaže da Granična policija s kolegama iz Srbije razmatra situaciju kako ih vratiti na teritoriju susjedne zemlje.

Bitno je naglasiti da migranti nisu životno ugroženi i da je situacija pod kontrolom.

– U posljednje vrijeme, naročito u situacijama kada je vodostaj Drine nizak zbog hidroakumulacije hidrocentrale, dolazi do čestih pokušaja ilegalnih prelazaka na mjestima gdje je rijeku ponekad moguće preći pješke. Međutim rijeka Drina je varljiva pa smo imali i situacije kada se počnu utapati. Vrlo su česte naše intervencije kada ih moramo spasavati službenim plovilima i pojasevima. Često ih vodimo i do Doma zdravlja u Zvorniku – dodao je komandir Mirel Imamović.

Srpskainfo