Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostransvu do sada je odobrio 39 zahtjeva za liječenje djece za šta je izdvojeno 1.430.000 km. Fond je udovoljio i jednom broju zahtjeva iz Prijedora.

Dalibor Pavlović, šef prijedorske kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja rekao je od svog osnivanja do danas ovaj Fond opravdao svoje postojanje, jer je jedan broj teško oboljele djece starosti do 18 godina ostvarilo mogućnost za neophodno liječenje u inostranstvu.

Pojašnjavajući u kojim slučajevima se odobravaju sredstva ovog Fonda, Paviović kaže da se to čini pod uslovima da su iscrpljene sve mogućnosti liječenja u Republici Srpskoj, potom ako u predloženoj zdravstvenoj ustanovi postoji mogućnost uspješnog liječenja i da su za to dali saglasnost. Za odobravanje zahtjeva za sredstava Fonda neophodno je, dodaje naš sagovomik, uz zahtjev priložiti i određenu dokumentaciju.

Paviović podsjeća da sredstva za liječenje djece u inostranstvu, po osnovu zahtjeva Fond isplaćuje u cjelini i daje nakon toga obavezno prekidanje svih akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga za liječenje tog pacijenta.

P.Š./Kozarski