Organizacije starješina Vojske Republike Srpske pozvala je sve poslanike da se na sutrašnjoj vanrednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izdignu iznad svakodnevne politike i ukažu na potrebu odbacivanja sramnog Izvještaja Vlade Republike Srpske o događajima u i oko Srebrenice iz 2004. godine

U saopštenju ove organizacije se naglašava da je izvještaj sačinjen pod snažnim pritiscima i ucjenama Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i međunarodnih krugova korišćenjem niza neargumentovanih optužbi Srba i Republike Srpske bez stvarnioh dokaza i činjenica sa terena.

Organizacija starješina smatra da je odbacivanje ovog Izvještaja obaveza i odgovornost ove generacije političara jer je krajnje vrijeme da se skine omča koju ovaj dokument čini srpskom narodu. Protiv odbacivanja izvještaja već se izjašnjavaju bošnjački krugovi koji nastoje građanski rat u BiH prikazati agresijom na BiH, a Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom.

-Pozivamo poslanike svih partija, da sutra u Narodnoj skupštini bezrezervno ukažu na štetnost sramnog Izvještaj Vlade Republike Srpske iz 2004. godine i zatraže od Vlade Republike Srpske njegovo poništavanje kako bi se prišlo formiranju nove nezavisne komisije međunarodnih eksperata koji će utvrditi stvarne činjenice i stradanja svih naroda u području Podrinja – navodi se u saopštenju.

RTRS