“Oni se nisu odazvali zbog političke mržnje prema predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i takvom istom tretmanu prema instituciji predsjednika pokazali su bezdušnost prema 22.000 ljudi”, ocijenio je Stevandić.

On je naglasio da je u pozadini svega borba za bošnjačke glasove koja je, kako je naveo, za mnoge važnija od te vrste nacionalnog dostojanstva i poštivanja institucija Srpske.

“Kada govorimo o Srpskoj i njenim institucijama, oni koji ispred toga stavljaju imena i svoje lične frustracije tim imenima, kao što je to u vezi sa Dodikom, nisu dorasli nikakvom poslu u Srpskoj i pokazali su ne samo da ne poštuju, nego da im je trebalo neko vrijeme, dok nisu dobili instrukciju da ne idu na konsultacije”, naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, najslikovitije u ovoj priči jeste da je opozicija u prvi mah rekla da će “vidjeti” da li da dođe, a da su njeni predstavnici, nakon dobijenih instrukcija, pokušali nevješto da traže alibi u materijalima.

“Riječ je o opoziciji koja se ne vodi iznutra, već navodi s polja i koja čeka instrukcije za svaki svoj potez, jer ne vode samostalnu politiku. Instrukcije su dobili od onih koji zagovaraju njihovu pobjedu i javno demonstriraju loš odnos prema Srpskoj i predsjedniku Republike. Oni su dio tog lošeg odnosa preslikali i na svoju ličnu političku kartu”, rekao je Stevandić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je krajnji cilj konsultacija na koje je pozvao sve lidere parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj, uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine, da se postigne političko jedinstvo o veoma važnom pitanju za Srpsku i naglasio da tu nema nikakvih skrivenih namjera.

Narodna skupština Srpske trebalo bi sutra u Banjaluci na posebnoj sjednici da razmatra informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, rečeno je Srni u Narodnoj skupštini.

U izvještaju se navodi da je Komisija za Srebrenicu, koja je formirana 2004. godine, radila pod snažnim pritiskom visokog predstavnika sa unaprijed određenim rezultatima koje je morala postići.

Rezultat rada Komisije je Izvještaj Vlade Republike Srpske o dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine u kojem su navedena imena 22.000 Srba koja se terete za navodne zločine u Srebrenici.

SRNA/RTRS