Stotinjak stanovnika Bihaća danas se okupilo na Gradskom trgu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog migrantske krize koja mjesecima traje na području njihovog grada.

Građani su poručili da nemaju ništa protiv migranata, ali imaju protiv nadležnih koji, kako su naveli, ne rade ništa konkretno po pitanju pronalaska adekvatnih smještajnih kapaciteta za mnogobrojne migrante s područja Unsko-sanskog kantona.

Podršku sugrađanima dao je i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji već izvjesno vrijeme poziva nadležne u Savjetu ministara BiH i Ministarstvu bezbjednosti BiH da hitno reaguju i riješe probleme koje nosi migrantska kriza prije nego eskalira dolaskom zimskog perioda.

Organizator protesta je Forum građana “Bihaćka građanska inicijativa” u kojem ističu da je situacija u gradu poprimila “alarmantnu formu”.

Dok BiH institucije tvrde da se migranti neće zadržati, mnogi iz Evropske unije vraćeni su u BiH.

Oni koji su “zapeli” u Unsko-sanskom kantonu cilj im je, kažu, samo Evropa. Dio žena i djece već je smješten u cazinski hotel Sedra dok je oko 200, onih koji su mjesecima bili u ruševnom domu penzionera u Bihaću, premješteno u đački dom. Ipak, ostaje pitanje šta sa hiljadama ostalih? A novi pristižu svaki dan.

RTRS