U slučaju da ni Hrvatska, a ni BiH u kojoj je rođen, ne budu htele da preuzmu zemne ostatke Maksa Lubuirića, španska varošica ostaće poznata kao poslednje prebivalište ustaškog generala

Sledeće godine navršava se tačno pet decenija otkako je ubijen ustaški zločinac i zapovednik Jasenovca Vjekoslav Maks Luburić, koji je sahranjen u gradiću Karkahente, blizu Valensije.

Poslednje počivalište jednog od najvećih zločinaca u istoriji Evrope, nalazi se na najistaknutijem mestu na lokalnom groblju, ali čini se da neće još zadugo biti tamo, jer Španija namerava da usvoji zakon koji se tiče ostataka ratnih zločinaca.

Vjekoslav Maks Luburić – Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

– Nalazimo se u fazi kad se tek razmatra šta će se uraditi sa grobom generala Luburića. Postoji namera da se grob izmesti, jer se nalazi na tako istaknutom mestu, a radi se o osobi koja je odgovorna za ratne zločine – rekao je gradonačelnik Karkahentea Pako Salom.

Grob Vjekoslava Maksa Luburića uz Španiji Foto: Privatna arhiva

Na pitanje kakav su dogovor dobili od Ambasade Hrvatske i hoće li ta zemlja prihvatiti ostatke zapovednika logora Jasenovac, Salom kaže da još uvek nema nikakvog odgovora, jer nije ni bilo zvaničnog kontakta s tom institucijom.

– Ovo je zakon koji bi tek trebalo da se usvoji, iako su pojedini mediji naveli da se radi samo o formalnosti. Upravo iz tog razloga nismo kontaktirali sa Hravtskom, ali ni sa bilo kojom drugom zemljom ili institucijom oko Luburićevih ostataka – navodi Salom.

U slučaju da ni Hrvatska, a ni BiH u kojoj je rođen, ne budu htele da preuzmu Luburićeve ostatke, gradić od oko 20.000 stanovnika u blizini Valensije, ostaće poznat kao poslednje prebivalište ustaškog generala.

– Neizvesno je da li će i kada zakon biti usvojen. Postoji nekoliko mogućnosti, da Luburićeve ostatke preuzmu njegovi rođaci, ali ćemo ga u međuvremenu iskopati i prebaciti na neko manje istaknuto mesto na groblju – istakao je Salom.

(Telegraf.rs/Alo!)