Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić u četvrtak i petak će boraviti u Hagu u posjeti prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Kojić je potvrdio da sutra putuje u Hag, te da će se prvi put sastati sa Karadžićem i Mladićem otkako su oni završili iza zidina Haškog tribunala.

“Haški tribunal je do sada stalno odbijao zvanične zahtjeve našeg centra da naši predstavnici posjete srpske pritvorenike. Uprkos tome što Centar praktično učestvuje u sudskom procesu, stalno smo dobijali negativan odgovor, a izgovor je bio da se posjete odobravaju uglavnom članovima porodice i eventualno ljekarima, ali napokon smo dobili dozvolu za posjetu”, rekao je Kojić.

On dodaje da je pozitivan odgovor Tribunala stigao zato što su na tome insistirali prvi predsjednik Srpske i bivši komandant VRS.

“U narednim danima haški pritvorenici će dobiti i jednokratnu novčanu pomoć od po deset hiljada maraka, koju je obezbjedila Vlada Srpske”, naveo je Kojić.

Glas Srpske