Dragan Mektić nije više šef Izbornog štaba SDS-a. Umjesto njega imenovan je Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora stranke i načelnik Teslića.

U SDS-u negiraju da je Mektić smijenjen zbog slabih rezultata i eventualno lošeg imidža u javnosti. U SNSD-u kažu da SDS njegovom smjenom sprečava izborni debakl. Poručuju da bi bilo bolje da je smijenjen s pozicije ministra bezbjednosti u Savjetu ministara.

Dragan Mektić je smijenjen, a da predizborna kampanja nije ni počela. U SDS-u radije koriste termin zamijenjen, ali ne zbog zbog loših rezultata i eventualnog tereta koji predstavlja stranci.

“Nijedan od tih razloga nije pravi razlog zamjene šefa Glavnog izbornog štaba SDS pred ove izbore”, rekao je Milan Miličević, novimenovani šef Izbornog štaba SDS-a.

Pravi razlog zamjene je odluka Glavnog odbora SDS-a da članovi i šef Izbornog štaba ne mogu biti osobe koje su na listama, kaže Mektićev nasljednik, ali i zbog mogućnosti da zloupotrijebe poziciju u Izbornom štabu i usmjere kampanju u pravcu koji njima lično odgovara.

“Onog trenutka kada su ovjerene liste, a gospodin Mektić je nosilac liste za Parlament BiH, u tom momentu je on dogovorno zamijenjen i odlučeno je da ja preuzem poziciju šefa Izbornog štaba”, dodao je Miličević.

Sam Mektić ne vidi ništa neuobičajeno u smjeni nepun mjesec prije zvaničnog početka predizborne kampanje, ali je odbio svaki dalji komentar. U protivničkom taboru kažu da je SDS napravio dobar ali zakašljeli potez.

“Dobro bi bilo da je smijenjen s mjesta ministra bezbjednosti. SDS je uvidjela da bi sa Mektićem na čelu Izbornog štaba prošli kao migranti, niti bi znali od kuda su došli ni kuda su pošli. To je spriječavanje izbornog debakla”, istakao je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Mnogi visokopozicionirani članovi SDS-a svojevremeno bili su zgroženi kada je Mektić pričao uvredljiv vic o prvom predsjedniku Srpske ili kada je indirektno priznao genocid u Srebrenici, ali o tome nisu javno govorili. Politički analitičar iz Istočnog Sarajeva Marko Milisav smatra da je sklanjanje Dragana Mektića pokazatelj određenih problema u SDS-u.

“Svakako da dio tog motiva jeste činjenica što Dragan Mektić nema dobar imidž u javnosti, što ima niza pogrešnih javnih istupa i donosi više štete nego koristi SDS-u. Јa bih rekao da to potez koji šalje pogrešnu poruku prije svega biračkom tijelu SDS-a, dakle ukazuje na nejedinstvo i razdor”, naglasio je Marko Milisav, politički analitičar iz Istočnog Sarajeva.

Umjesto robusnog i medijski potrošenog Dragana Mektića, SDS je pred početak izborne kampanje “zaigrao“ na kartu umjerenog i manje eksponiranog Milana Miličevića. Ma kako tu zamjenu pravdali formalnim razlozima, sve upućuje da je riječ o pokušaju popravljanja imidža SDS-a kod birača.

RTRS