Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović izjavila je Srni da reakcija američkog Stejt departmenta na zaključke Narodne skupštine Srpske u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine govori da nisu ni pročitali te zaključke, već su prepisali mišljenje bošnjačkih političara iz Sarajeva.

Komentarišući tvrdnje Stejt departmenta da je Narodna skupština Srpske napravila pogrešan korak odbijajući izvještaj Komisije o Srebrenici, Stevanovićeva je navela da je u najvećem dijelu međunarodne javnosti percepcija o Srebrenici nažalost takva kakva je, te da je od Srebrenice napravljen mit.

“Ono što je posebno važno je da nijednom diskusijom, niti zaključkom nije negirano stradanje Bošnjaka u Srebrenici. To znači da predstavnici te međunarodne javnosti očigledno nisu pročitali zaključke, u kojima se odbacuje izvještaj iz 2004. godine i traži da se formira nova komisija”, rekla je Stevanovićeva.

Ta komisija bi, tvrdi Stevanovićeva, trebalo da bude nezavisna međunarodna, politički i nacionalno neostrašćena, formirana s ciljem da pokuša da utvrdi pravu istinu.

“Mi ništa drugo ne tražimo nego da se istraži prava istina o stradanju u Srebrenici i da se istraži stradanje Srba u okolnim selima”, naglasila je Stevanovićeva.

Ona je dodala da je reakcija Stejt departmenta, nažalost, dio percepcije koja se godinama stvarala i koju je sad vrlo teško razbiti.

“Ali ako ne počnemo da razbijamo takvu percepciju, nećemo nikada ni doći do prave istine. Moramo preduzimati nešto, ne možemo sjediti skrštenih ruku i miriti se sa tim”, poručila je Stevanovićeva.

Američki Stejt depertment smatra da je Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta napravila pogrešan korak odbijanjem izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

SRNA/RTRS