Zahvaljujući donaciji Vlade Japana u okviru projekta „Pomoć narodima u BiH“, prijedorska bolnica će naredne sedmice dobiti setove hirurških instrumenata za ginekologiju i hirurgiju.

Direktor Bolnice „Dr Mladen Stojanović”, Mirko Sovilj, rekao je da je ova zdravstvena ustanova dobila instrumente za hirurški rad u abdominalnoj i opštoj hirurgiji, ginekologiji i akušerstvu, aspiratore i infuzione pumpe koje obezbjeđuju sigurno doziranje određenih terapijskih procedura.

– Ovo je za nas veliki doprinos, jer ćemo obnoviti opremu koju smo do sada koristili duže nego što je to predviđeno. Riječ je o instrumentariju za ginekologiju i abdominalnu hirurgiju, a infozomati će omogućiti sigurnije doziranje. Mi imamo određeni broj infozomata, ali nam je potrebno i više – rekao je Sovilj.

 

On je naglasio da je donacija u okviru projekta realizovanog 2014. i 2015. godine, kada je prijedorska bolnica, zahvaljujući Vladi Japana, značajno unaprijedila rad u gastroenterologiji.

– Tada smo dobili opremu vrijednu 330.000 maraka koja je uključivala endoskopski stub i opremu za gastroskopiju i kompjuterizovanu radiografiju. U radiologiji smo značajno unaprijedili funkcionisanje – dodao je Sovilj.

Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH.

I. Pekarić/Kozarski