Koga još u ovoj državi interesuje koliko košta barel sirove nafte na svetskoj berzi? Nikog!

Vozači i privrednici odavno su prestali da računaju šta bi bilo kad bi bilo jer, sve i da cijena barela dođe na par dolara, oni od toga ne bi imali apsolutno nikakve koristi.

A trebalo bi, s obzirom na to da se svaki, pa i najmanji skok cijena nafte u svijetu, prebije upravo preko njihovih leđa, i to bukvalno preko noći.

Domaći naftaši u ovakvim situacijama, naime, ne gube ni časa da brže-bolje poskupe gorivo na svojim pumpama jer, bože moj, nemaju drugog izbora.

Onda se svi, doduše utaman, pitamo – kako imaju izbora kad barel pojeftini, jer tada ćute kao zaliveni, najčešće ni za jedan fening ne dirajući cijene svog dizela i benzina.

Kad ih javnost malo pritisne i pozove na odgovornost, nemušto se pravdaju da rade po principu slobodnog tržišta i u skladu sa svojom poslovnom politikom. Politikom koja im na jednom poskupljenju od samo pet pfeniga po litru u džepove godišnje, otprilike, zbije dodatnih 60 miliona KM.

A poskupljenja se samo ređaju jedno za drugim – jednom zbog akciza, drugi put zbog poskupljenja barela nafte, treći put zato što im se, jednostavno, tako može. I onda sve ukrug, i svaki put po par feninga,  a cijena barela nafte pada li – pada!

Srpskainfo