Kandidati SNSD za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović imaju bezrezervnu podršku svojih koalicionih partnera na predstojećim izborima.

Mada u pojedinim lokalnim sredinama koalicioni odnosi između ove tri stranke nisu toliko „idilični“, u vrhovima partija uvjeravaju da se to neće odraziti na republički nivo, odnosno na podršku kandidatima za dvije ključne pozicije – predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH.

Zamjenik predsjednika DNS Nedeljko Čubrilović kaže da će ta stranka sigurno ispoštovati koalicioni sporazum i na opštim izborima u oktobru podržati Dodika i Cvijanovićevu.

– To su praktično sada kandidati ove političke opcije i njihov poraz bio bi poraz DNS. Zato mislim da će naši članovi sigurno ispoštovati ono što je predsjednik stranke potpisao u koalicionom sporazumu – rekao je Čubrilović za Srpskainfo.

I u Socijalističkoj partiji kažu da Dodika i Cvijanovićevu ne doživljavaju kao kanididate samo SNSD, već kao zajedničke kandidate koalicije SNSD-DNS-SP.

– Podrška Socijalističke partije našim kandidatima je nedvosmislena. Tačno je da postoje nesuglasice u određenim opštinama između lokalnih rukovodstava SP i SNSD, prouzrokovane, prije svega, nekorektnim odnosnom predstavnika SNSD na lokalu prema SP i nepoštovanjem koalicionih dogovora, ali smo uvjereni da će predsjednici SNSD i SP svojim autoritetom obezbijediti da se ovi slučajevi rješavaju. U svakom slučaju, ova neslaganja oko dogovora i pitanja na lokalnom nivou neće i ne mogu uticati na podršku Socijalističke partije našim zajedničkim kandidatima za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH – istakao je portparol SP Srđan Todorović.

U SNSD kažu da apsolutno računaju na punu podršku svojih koalicionih partnera, ujedno podsjećajući da je ta koalicija najdugovječnija u regionu.

– I kao što smo i do sada sa DNS i SP pravili većinu, tako ćemo raditi i u narednom mandatu. Iz naše koalicije će sigurno doći predsjednik Republike, član Predsjedništva iz Republike Srpske, ali i buduća Vlada RS i srpska komponenta u budućem Savjetu ministara BiH. Podsjećanja radi, kandidati naše koalicije na prošlim lokalnim izborima za načelnike i gradonačelnike u Republici Srpskoj dobili su više od 365.000 glasova. Koalicija je sada definitivno još čvršća i stabilnija i u odnosu na prošle izbore, zbog čega računamo na mnogo veći broj glasova kada su u pitanju pojedinačni kandidati SNSD, ali i koalicije – rekao je portparol SNSD Radovan Kovačević.

Đaković: Ubjedljiva pobjeda

Predsjednik Gradskog odbora DNS u Prijedoru Milenko Đaković potvrdio je nedavno da koalicija SNSD-DNS-SP očekuje ubjedljivu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima.

– Sve stranke će dati bezrezervnu podršku zajedničkim kandidatima za predsjednika Republike Srpske Željki Cvijanović i za člana Predsjedništa BiH iz Republike Srpske Miloradu Dodiku. Vjerujem da će članovi svih stranaka poslušati svoje rukovodioce i da ćemo kao koalicija ponovo slaviti pobjedu na ovim izborima. Ova koalicija je već duže vrijeme najstabilnija na Balkanu i mislim da ona treba da nastavi da vodi ovaj narod – naglasio je Đaković.

Srpskainfo