Srbija priprema grandioznu vojnu paradu povodom stogodišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu, na kojoj će pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i najvišim svjetskim zvanicama predstaviti svoje najnovije naoružanje uz defile čak 100 tenkova – saznaju “Novosti”.

Prema informacijama onog lista, na Dan primirja, 11. novembra na bulevaru ispred Palate “Srbija” prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa, koji bi trebalo da bude isporučen iz Bjelorusije, a u sklopu aranžmana koji obuhavata i nabavku još četiri “miga 29”.

Kako prenose izvori Nosovsti, pred liderom Ruske Federacije i zvanicama iz više stranih država biće priređen spektakularni nastup oklopnjaka i borbenih vozila i prikazana borbena moć države Srbije.

– Na ceremoniji kakva odavno nije viđena kod nas Vojska Srbije prikazaće svu svoju vatrenu moć – navodi sagovornik “Novosti” iz vojnog vrha. – Ispred visokih gostiju proći će najsavremenije domaće naoružanje, kao i najnovija pojačanja iz svijeta.

Ovaj jedinstveni događaj “pada” u trenutku kada se zahuktavaju pregovori o pronalaženju kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije i kada se vodi dinamična diplomatija između srpskog državnog vrha i predstavnika velikih svjetskih sila.

Sagovornici “Novosti” kažu da će demonstriranje vojne snage, i to u prisustvu šefa najveće svjetske države, sigurno podgrijejati nervozu Zapada, ali bi moglo i da pojača pozicije Srbije u pregovorima o Kosovu.

Thumbnail

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je još jedna posjeta prvog čovjeka Rusije znak velike podrške Moskve:

– Mi smo mala zemlja, a Putin predsjednik supersile i njegov dolazak je uvijek velika stvar, a pogotovo sada, u ovim delikatnim političko-bezbjednosnim gibanjima, ne samo na Balkanu, već u cijelom svijetu. Siguran sam da će njegovo prisustvo na tribinama tokom parade podići poziciju Srbije u odnosima sa zapadnim silama.

Thumbnail

Za Dejana S. Miletića, iz Centra za proučavanje globalizacije, Putinov dolazak može da bude veliki izazov za Srbiju, prije svega kada je reč o njenom odnosu sa Amerikom, koja ima jednu od ključnih uloga u pronalaženju rješenja za KiM:

– U SAD će u novembru biti sprovedeni izbori za Kongres i Senat i sigurno je da će antiruska hajka na Trampa dobiti na snazi. Samim tim, i dolazak Putina na vojnu paradu mogao bi pojedinim strukturama u SAD biti dodatni argument protiv Trampove administracije, koja se ozbiljno angažovala u procesu rješavanja kosovskog pitanja. S druge strane, posjeta Putina, i to vojnoj ceremoniji, može da ima i pozitivne efekte i da Vašington dodatno omekša svoj stav prema Srbiji iz straha da ona ne padne u čvršći zagrljaj Rusije.

Profesor na Fakultetu za bezbjednost Zoran Dragišić ukazuje da proslava Dana primirja može biti idealna prilika da Srbija podsjeti na stara savezništva, prije svega sa Francuskom i Velikom Britanijom:

– Dolazak Putina je važan, ali “ključ za Kosovo”, kao i za sva dešavanja na Balkanu, kao i tokom devedesetih, drži – Amerika. Važno je da iz Beograda nastave da stižu poruke koje predsjednik Aleksandar Vučić uporno ponavlja, a to je da ostajemo pri svojoj neutralnoj vojnoj poziciji, spoljnoj politici i insistiranju na dijalogu u rješavanju problema u regionu.

Inače, dolazak savremene ratne tehnike iz Bjelorusije u središtu je paketa vojnotehničke saradnje oko koga su mjesecima vođeni pregovori na relaciji Beograd – Minsk. Ugovor o isporuci aviona i raketnog sistema PVO već je potpisan, ali zbog usaglašavanja tehničkih detalja između dvije strane još nije objelodanjen. U sljedećih nekoliko dana biće preciziran datum i način isporuke, sadržaj pratećeg paketa naoružanja i dijelova.

Dogovor o isporuci ovog naoružanja načelno je postignut prošle godine, prilikom posjete predsjednika Aleksandra Vučića Minsku, a detalji posla utanačeni su u direktnim susretima vojnih delegacija dveju zemalja.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrđuje da se aranžman sa Bjelorusijom bliži svojoj finalnoj fazi. Korak ka još boljom saradnji biće otvaranje izaslanstva odbrane u Minsku.

– Bjelorusija je nama izuzetno važna i prijateljska zemlja. Od vrha ove države dobili smo četiri “miga 29”. U toku je remont ovih letjelica, a u sljedećoj fazi slijedi i njihova modernizacija. Sa Sergejem Šojguom smo razgovarali o nabavci helikoptera. Letjelice “Mi-35” su jedinstvena tehnika koju Srbija nikada nije imala i koja će umnogome promeniti lice naše vojske.

Dogovor sa Bjelorusijom drugi je po važnosti sporazum o domenu obnove resursa naših oružanih snaga. Prema sporazumu o vojnoj saradnji sa Rusijom, Srbiji je na inicijativu predsjednika Putina, prije dvije godine odobrena donacija u vidu šest “migova 29”, 30 tenkova T-72S i isto toliko borbenih izviđačkih oklopnih vozila BMRD-2. Ova vojna tehnika, remontovana i modernizovana biće isporučena do marta 2019. godine.

U paketu ruske vojne pomoći, kako je potvrđeno Nosovstima, naći će se i helikopteri. Načelno je dogovorena kupovina tri višenamenske letjelice “Mi-17”, kao i četiri helikoptera “Mi-35” – “leteće oklopnjače”.

– Sjledeća godina biće ključna za naše oružane snage, posebno Ratno vazduhoplovstvo. Na nebu Srbije letjeće eskadrila od čak 14 “migova 29”. Pored ruskih, letjeće i devet “Erbasovih” helikoptera, koji će biti raspoređeni ne samo vojsci, već i policiji – navode u vojnom vrhu.

Novosti.rs/ATV