Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ušao u nešto što je najteže, govoreći o rješavanju kosovskog problema.

On je istakao da u međunarodnom okruženju ima onih koji bi željeli da se postigne dogovor, ali i onih koji bi željeli manje, te da takvih primjera ima i u Srbiji.

– Samo u dvije riječi… Ušao sam u nešto što je najteže, iako su ljudi govorili da ih baš briga, neki su govorili da mogu da iskoriste priliku da dođu na vlast i da pljačkaju. Sve su uradili sa nejasnom politikom, ja ne čujem njihova rješenja. Znam kolika cijena se plaća za hrabrost u srpskom narodu i u srpskoj državi, za predstavljanje onoga što srpske uši ne žele da čuju, ma koliko to bilo tačno – rekao je Vučić.

On se potom osvrnuo i na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je rekao da “malo ko razmišlja o tome da li bi Srbija mogla da podnese da joj se vrati Kosovo i da Albanci dobiju 30 odsto poslanika, mjesto premijera ili predsjednika države”.

– Dodik je rekao sve istinito, svaki normalan čovjek bi svako njegovo slovo potpisao. Mi nismo uvijek reacionalni… Ponekad volimo sebe da lažemo i da živimo u svom svetu. Јa ću da se borim koliko mogu i dokle mogu, hoću da ostane zapisano u istoriji da sam pokušao da taj problem rešim – naveo je Vučić.

Dodao je i da mu “nije potrebno da se dodvorava nikome u Srbiji niti da to hoće”, te istakao da od njega javnost neće čuti nijedan detalj, a u vezi sa razgovorima Beograda i Prištine.

– Razgovaraću sa narodom na Kosovu, reći ću šta su smernice i pravac delovanja, o planu da govorim, ako ga nema, onda je nemoguće, ja ću da govorim o pravcima i smjeru u kom Srbija planira da vodi kosovsku politiku – rekao je Vučić.

Potom se osvrnuo i na “Miloševića i Gazimestan”.

– Obratiću se narodu, i onima koji nas podržavaju i onima koji ne… Milošević je svakako imao dobre namjere da zaštiti srpske interese govorom na Gazimestanu, ali se to u dobrom djelu pretvorilo u suprotno, kako zbog stranog faktora, slabe srpske ekonomije i drugih problema… Zato ne može da nosi te zasluge u istorijskom smislu, iako je nesumljivo želio dobro narodu. Moja namera je da ljidima govorim ono što ne žele da čuju, što nije lako da čuju. Pisaću svoje obraćanje koliko sutra, a nešto više ću znati posle sastanka u Briselu sa Evropljanima i Tačijem. To što ću reći, nadam se da će da važi za deset i 50 godina, a ne da to pojedu neki sljedeći izbori ili neka televizijska emisija – naveo je Vučić.

Na nedavne izjave iz Prištine rekao je da “neće da reaguje”.

Tanjug