Visok pritisak može oštetiti vaše zdravlje na duge staze – dovodi do srčanih oboljenja, otkazivanja bubrega i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Veoma je važno držati ga pod kontrolom.

Pazite na težinu

Idealna težina je svakako osnov normalnog pritiska. Gojaznost dovodi do povišenja krvnog pritiska. Ukoliko imate koji kilogram viška napravite zdraviji plan ishrane i pridržavajte ga se. Nakon nekog vremena sigurno ćete se osećati bolje.

Pripazite na unos soli

Moguće je da unosite više soli nego što je organizmu potrebno. Najpametnije bi bilo da vodite dnevnik ishrane. Višak soli u organizmu dovodi do većeg znojenja, čini vas napetijim i diže pritisak.

Vežbajte redovno

Nekada težina nije jedini uzrok visokog pritiska. Može biti od stresa, nepravilnog načina života, nezdravih navika u isrhani, itd. Vežbajte redovno pet dana nedeljno, makar u sopstvenoj režiji, kako biste držali pritisak pod kontrolom. Čak i upražnjavanje joge može pomoći da dovedete pritisak u normalu.

Izbegavajte kafu i alkohol

Ponekada preveliki unos kofeina može dovesti do visokog krvnog pritiska. Posmatrajte sebe i vidite koliko često pijete kafu, a onda nakon toga izmerite pritisak. Ako se povisio onda morate paziti na unos kofeina. Isto važi i za alkohol.

Krenite na zdravu dijetu

Zdrava dijeta podrazumeva unos voća, žitarica, hrane sa više vlakana. Posetite nutricionistu i porazgovarajte sa njim o trenutnim navikama u ishrani, a sa zdravijim planom pođite kući.

Prestanite da pušite

Ukoliko ste strastveni pušač moraćete da nađete način da se rešite ove loše navike. Ostavljanje cigareta sprečiće mnoge zdravstvene probleme, uključujući i visok pritisak.

Redovno proveravajte pritisak

Bilo bi zgodno da češće proveravate pritisak i pratite kako vaše telo reaguje na dijetu i vežbu. To će vam biti dodatna motivacija da se novih i zdravijih navika pridržavate u budućnosti.

B92