Vlada je, na vanrednoj sjednici, dala nalog MUP-u da ne dozvoli raspoređivanje drugih policijskih agencija na teritoriji Srpske. Odluku ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, da prihvati ponudu Federalne uprave policije o ispomoći Graničnoj policiji, na dijelovima granice u Srpskoj, osuđuju i građani i zvaničnici.

Vlada je, kao neustavne i nezakonite, odbacila pokušaje Ministarstva bezbjednosti i institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija na teritoriji Srpske.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, pozvao je odgovorne u Federaciji da to ne čine, rekao je da imamo zajednički problem sa migrantima, koji moramo zajednički rješavati, ali ne zloupotrebom.

“Republika Srpska ima svoj teritorijalni integritet, policijske snage, Ustav, zakone i Sporazum o saradnji policijskih agencija. Svaki pokušaj da i jedan pripadnik policije FBiH uđe u Republiku Srpsku, bez saglasnosti Vlade i Policije Republike Srpske, biće spriječen silom i to niko ne treba da pokušava”, istakao je Dodik.

Za potpredsjednika Narodne skupštine, Nenada Stevandića, odobrenje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića policiji Federacije da uđe u Srpsku predstavlja još jedan postupak, kojom je Mektić narušava.

“Mektić je fenomen, jer je istovremeno izjavio da se broj migranata smanjuje, da se grade novi centri i da treba rasporediti policiju Federacije BiH na granici Republike Srpske, što je jedno sa drugim nespojivo, nemoguće logički i gramatički. Mektić još ništa pametno i korisno nije uradio za Republiku Srpsku, nego u kontinuitetu radi protiv nje”, rekao je Stevandić.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragomir Јovičić kaže da je nedopustivo da neka druga policijska agencija obavlja poslove na teritoriji Srpske. Za tim, kaže, nema ni potrebe, jer je policija Srpske opremljena i spremna da zaštiti granicu.

“To je jednostavno nedopustivo, jer šta ako se desi da neki migrant, ne daj Bože, liši života nekog policajca iz Federacije… Ko će snositi odgovornost, šta će on uopšte na tuđem prostoru?! To bi bilo gotovo isto, kao kad bi on otišao da radi u Srbiju, Hrvatsku ili Crnu Goru, gdje nije ni mjesna ni stvarna nadležnost”, kaže Јovičić.

Ni građani pograničnih gradova, Trebinja i Bijeljine, ne vide potrebu da ih štiti bilo koja druga policija, osim policije Srpske.

Operativni štab za pitanje migracija, koji predvodi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, prije dva dana prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH, tako što će ih rasporediti na najugroženije dijelove granice.

Mektić je nakon toga negirao da će na taj način biti narušena teritorijalna nadležnost MUP-a Srpske.

RTRS