Manje od dva mjeseca do izbora, sve su glasnije spekulacije o stranim pritiscima na izborni proces u BiH. Prema pisanjima pojedinih portala, ali i izjavama bezbjednjaka iz Srbije, američki i britanski interesi usmjereni su ka smanjenju ruskog uticaja, i rušenju šansi za pobjedu na izborima, kandidatima aktuelne vlasti.

Americi je stalo do mira i stabilnosti na Balkanu, ali ne i Britancima, koji žele da u BiH spriječe uticaj Rusije i pobjedu Milorada Dodika na izborima za srpskog člana Predsjedništva.

Ovo je, u intervjuu za Sputnik, izjavio dekan novosadskog Fakulteta bezbjednosti Miroslav Bjegović. Bjegović napominje i da je početkom maja u Sarajevu formiran logističko-operativni centar, kakav na jesen planiraju i u Podgorici.

“Njihov glavni cilj tu, jeste da uruše Milorada Dodika. Nažalost, tako je i kod nas. Prema mojim razmišljanjima i informacijama, isti centar će biti formiran u Podgorici. Isto tako, to je jedna vrsta hajke kako bi se destabilizovao region, a hajka će biti usmjerena i na našeg predsjednika Aleksandra Vučića”, naglašava Bjegović.

Da su strani pritisci na izborni proces u toku, uz Bjegovića, tvrdi i portal Infosrpska. Kako pišu, s obzirom na to da sve ankete u Srpskoj idu u korist Milorada Dodika i Željke Cvijanović, te koalicije SNSD-DNS-SP, u javni prostor uključila se koalicija “Pod lupom”, koja, tvrde po zadatku Soroševih mentora, pokušava da unese sumnju u regularnost izbora.

U tekstu se ocjenjuje da je zanimljivo da se novac poreskih obveznika SAD troši na osnovu odluka bivših američkih vlasti i da on i sada ide ka sličnim organizacijama za koje su budžete pravile Demokrate, i to, kako tvrde, Trampovi najvatreniji protivnici.

Takođe, Infosrpska.ba naglašava i da je prilikom nedavne posjete SAD predsjednica Vlade Srpske u nekoliko susreta i sama lično upozorena na ovakve organizacije koje finansira USAID.

Infosrpska postavlja pitanje – nije li pokušaj uvođenja vanrednog stanja u izborni ciklus osveta Miloradu Dodiku zato što je jedini iz ovog dijela Evrope, uz mađarskog predsjednika Viktora Orbana, otvoreno u kampanji podržao Trampa i pozvao Srbe u SAD da glasaju za njega?!

RTRS