Vlada Republike Srpske stavila je danas van snage Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen u junu i oktobru 2004. godine.

Vlada je poništila i Izvještaje Radne grupe Vlade RS donesene 30. marta i 30. septembra 2005. godine za sprovođenje zaključaka iz konačnog Izvještaja Komisije za Srebrenicu sa svim prilozima.

-U cilju cjelovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992-1995. godine, a zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995 godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem – saopšteno je nakon današnje posebne sjednice Vlade RS.

U cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, a zbog neispunjenja naloga Doma za ljudska prava BiH od strane Vlade Federacije BiH, Vlada Republike Srpske donijela je odluku o formiranju nezavisne međunarodne Komisije koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine. Takođe, sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem.

Zaduženo je Ministarstvo pravde da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav ovih komisija.

Srpskainfo