Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su tri sata u zamku Mezeberg, sjeverno od Berlina.

– Bio je to dug razgovor, veoma ozbiljan i detaljan – rekao je novinarima poslije razgovora portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin je prenio Merkelovoj da je spreman da nastavi dijalog sa njemačkim kompanijama, naveo je Peskov.

Putin i kancelarka Merkel su “detaljno razgovarali o bilateralnim odnosima i sa zadovoljstvom konstatovali da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje u porastu”, prenosi Tass.

Peskov je naveo da je Putin, tokom razgovora sa kancelarkom pozvao evropske zemlje da aktivno pomognu povratak sirijskih izbjeglica svojim domovima.

– Oni su detaljno razgovarali o sirijskom pitanju. Putin je ukazao da se proces povratka izbjeglica u Siriju postepeno pojačava i pozvao je evropske zemlje da daju svoj doprinos da taj proces bude nepovratan – kazao je Peskov.

Dodao je da je pokrenuto i pitanje političkog rješenja u Siriji.

Uoči razgovora, Putin je rekao da će izgradnja gasovoda Sjeverni tok 2 omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i da ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine.

– Zajedno sa njemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Sjeverni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdijevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, prije svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima – kazao je Putin.

Naglasio je da je Sjeverni tok 2 “ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine”.

RTRS