Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će za deset dana biti raspisan tender za izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice, čija je vrijednost 12 miliona KM.

Dodik je prisustvovao 23. tradicionalnoj manifestaciji Veče ojkače i narodnom zboru koji se održava kod manastira Moštanica, uoči praznika Preobraženja Gospodnjeg.

Uporedo sa tenderom za izgradnju puta od Moštanice do Mrakovice, biće raspisan i tender za modernicaziju puta od Vrbaške do Kozarske Dubice i do Moštanice, istakao je Dodik.

– Vjerujem da će u narednih 40 dana, koliko predviđa zakonski okvir za procedure, da će biti izabran izvođač i da ćemo ovdje imati ozbiljne radove, a da ćemo naredne godine biti u završnoj fazi izgradnje tih puteva. Kada tome dodamo da smo u završnoj fazi dogovora sa jednom kineskom kompanijom koja prihvata koncesiju za izgradnju autoputa Prijedor-Novi Grad i brze ceste od Prijedora do Dubice, onda vidite da će u narednim godinama ovo biti veliko infrastrukturno gradilište. Ovaj kraj to zaslužuje – naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je sinoć prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji Veče ojkače koja je ove godine kod manastira Moštanica okupila 18 pjevačkih grupa koje njeguju izvornu narodnu pjesmu.

Istakavši da ovdje redovno dolazi jer je vezan za ovaj kraj, Dodik je naveo da cijeni činjenicu da je manastir Moštanica podignut u teškim istorijskim okolnostima, i da je sa srpskim narodom dijelio sudbinu koja ga je zadesila.

Cilj manifestacije je očuvati tradiciju i otrgnuti od zaborava autentično narodno stvaralaštvo.

Savo Gojić, iz ojkačke grupa Majke Potkozarja, ističe da je potrebno nastaviti njegovati ovu vrstu narodne pjesme i da ima mladih koji je vole.

Milan Drča, iz ojkačke grupe Braća Panić, kaže da idu na nastupe i da je ovo za njih dragocjen hobi koji žele prenijeti na mlade,.

Kod manastira Moštanica okupili su se brojni vjernici i ljubitelje izvorne narodne pjesme, u želji da se sačuva tradicija.

Ovogodišnje Veče ojkače otvorio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić. On je istakao da je tokom godina ojkača postala prepoznatljiv potkozarski brend.

Organizator i pokrovitelj ove manifestacije je opština Kozarska Dubica u saradnji sa opštinskim Centrom za informisanje i kulturu.

RTRS