Prateći valjda čuvenu De Golovu sentencu da je politika previše ozbiljna stvar da bismo je prepustili samo političarima, stranke u RS su u pomoć pozvale estradne zvijezde, profesore univerziteta, ljekare i sindikalce.

Svakako naitrigantnija je kandidatura Halida Muslimovića, poznatog folk pjevača i prijedorskog biznismena, na listi Partije demokratske akcije, stranke nove na političkoj sceni.

Liderka ove stranke pedijatrica dr Azra Pašalić, koja je prije nekoliko godina, kao kadar Stranke za BiH, bila predsjednica Skupštine opštine Prijedor, kaže da je ponosna što je na listi prati „takav umjetnik i preduzetnik“.

To što je Muslimovića nedavno njegova menadžerka optužila da ju je fizički napao, njegovim stranačkim kolegama iz PDA ne smeta, jer su ubijeđeni da je u pitanju lažna optužba.

Sam Muslimović više je raspoložen za pjesmu, nego za priču. Na stranačkom druženju, gdje se na oduševljenje ženskog dijela društva prihvatio mikrofona, bio je mnogo rječitiji nego u izjavi za Srpskainfo.

– Prihvatio sam kandidaturu na poziv lidera PDA Mirsada Kukića i Azre Pašalić, koje izuzetno cijenim, mada nemam pretjeranih političkih ambicija. Ako kojim slučajem prođem u Narodnu skupštinu RS, tu sam da pomognem ovom napaćenom narodu, jer je stanje kritično, a najviše bih volio biti na nekoj poziciji vezanoj za sport i kulturu – kaže Muslimović.

Foto: Privatna arhiva

Mnogo je više komentara izazvala kandidatura poznatih univerzitetskih profesora, mada su neki od njih i ranije bili društveno, pa i stranački angažovani. Tako se na listi opozicionih stranaka, koju predvodi SDS, našlo ime Branka Blanuše, dekana banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta.

Mnoge je to iznendailo, mada se Blanuša SDS-u priključio još prije pet godina, kada je u ovu partiju preveo čitav gradski odbor Srpske napredne stranke.

– Treba da gradimo bolju Republiku Srpsku iz koje mladi, vrijedni i sposobni neće odlaziti. Da se gradi stabilna, perspektivna država jednakih mogućnosti. To se može napraviti korjenitom reformom vitalnih sistema društva, a posebno jačanjem privrede, investicijama i ulaganjem u realni sektor. Prednost u zaposlenju treba dati vrijednim, onim koji su kompetentni i imaju znanje, a ne na osnovu partijske i druge podobnosti. Tako se stvara povjerenje u sistem i državu. Treba se boriti za kvalitetno obrazovanje što je temelj za napredak i budućnost RS – kaže dekan Blanuša.

Foto: Buka/RAS Srbija

Na istoj listi kandidata za Parlament BiH, koju predvodi kontroverzni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je i poznati demograf Aleksandar Čavić, prepoznatljiv po angažovanim komentarima u medijima, kao i poznati banjalučki kardiolog Neno Dobrijević.

Ništa manje iznenađenje nije bila kandidatura Dobrijevićeve mlade koleginice, prijedorske kardiologinje dr Maje Dragojević Stojić, koja je na listi zauzela impresivno drugo mjesto, ostavivši iza sebe mnoge prekaljene stranačke kadrove SDS-a.

– Mnogi građani se na sva usta zalažu za veće učešće žena i mladih u politici, pa evo im prilike da na izborima to i pokažu – poručuje dr Maja Dragojević Stojić i dodaje da je kroz svakodnevni rad sa pacijentima dobro osjetila kakvi problemi muče narod.

– Zar je u redu da penzioner koji je cijeli život radio i brinuo o porodici, kad se razboli nema novca za lijekove ili da se mlade i obrazovane žene lome između profesije i majčinstva, jer u ovoj zemlji ljudima nisu obezbijeđeni elementarni uslovi za normalan život. Politički angažman je pravi put da se takvi problemi bar počnu rješavati – kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Na listi SDS je i poznata profesorica krivičnog prava na banjalučkom Pravnom fakultetu, inače aktivna u pokretu za prava žena, dr Ivanka Marković, te Boris Šukalo, mladi, ali posljednjih mjeseci vrlo aktivni sindikalac u Željeznicama RS.

Šukalo je nedavno napustio Željeznice, pristao je na dobrovoljni otkaz i naplatio 6.900 KM zaostalih zarada i dao se u politiku. Napustio je i Sindikat Saobraćajno transportne djelatnosti ŽRS, u kojem je donedavno bio potpredsjednik, a sada je, kaže, samo „otpravnik poslova“, jer želi da pozavršava administrativne poslove koje je započeo.

Foto: Nezavisne novine/RAS Srbija

– Sindikalni i stranački angažman ne idu zajedno, a kao sindikalac, čini mi se, više ne mogu da pomognem željezničarima, pa ću nastojati da borbu za radnička prava nastavim drugim sredstvima – poručuje Šukalo.

Aleksandra Vučić, Milan Pilipović i Ivan Šijaković

Na listama kandidata našla su se i neka imena koja mogu zaintrigirati i zbuniti birače. Tako se na listi Saveza „Ostanak“ za Narodnu skupštinu RS našla Aleksandra Vučić, imenjakinja predsjednika Srbije.

Na listi Prve SDS je kandidovan Milan Pilipović, ali nije u pitanju poznati novinar Srpskainfo, nego manje poznati profesor. Najviše zabune je izazvala kandidatura Ivana Šijakovića, nosioca liste Srpske napredne stranke za Parlament BiH, jer se ne radi o univerzitetskom profesoru, sociologu i analitičaru, poznatom iz medija.

– Nisam se kandidovao, u posljednje vrijeme čak izbjegavam i da komentarišem politiku – poručio je profesor Šijaković.

Mihajilica protiv Mihajlice

Interesantno je da se na listi SDS – SRS, za Narodnu skupštinu RS na rednom broju deset kandidovan lider radikala Milanko Mihajilica, a na istoj poziciji na listi Čavićevog NDP-a Miroslav Mihajlica.

Mnogi su nagađali da je „udario sin na oca“, jer predsjednik SRS RS ima sina, mladog politikologa, ali nije to u pitanju.

– Miroslav je moj rođak sa sela, čestit čovjek koji se bavi poljoprivredom – kaže Milanko Mihajilica.

Srpskainfo