Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je Srni da je odluka Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda da uloži veto na zaključke Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa izvještajem Komisije za Srebrenicu, kao i većina njihovih odluka, nažalost, politička.

“Ne znam koga i na koji način može da uvrijedi želja za istinom i želja da sve žrtve u srebreničkoj regiji dobiju zasluženu pravdu. U ovom slučaju ni na koji način nije ugrožen vitalni nacionalni interes, jer istina može samo da donese dobro svima, a nikako da uvrijedi ili povrijedi bilo koga”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da je Klub Bošnjaka iznio potpuno neprimjerene ocjene, s obzirom na to da niko u Republici Srpskoj nije imao namjeru da na bilo koji način negira ili umanjuje žrtve i stradanje bošnjačkog naroda u srebreničkoj regiji, ali da je evidentno postojala potreba da se utvrdi istina o stradanju srpskog naroda u toj regiji od 1992. do 1995. godine.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas je pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Srpske o informaciji o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

U zaključcima, koje je Narodna skupština usvojila 14. avgusta, odbačen je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i zatraženo da ga Vlada stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici stavila van snage izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

SRNA/RTRS