Predsjednik Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske Vojin Pavlović smatra da je opasna i nedopustiva najava ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o upućivanju policije iz Federacije BiH na teritoriju Srpske u navodnu ispomoć zbog migranata, te da se time perfidno nastoji urušiti suverenitet i opstanak Republike Srpske.

“To je najava policijski državnog udara. Mektić time krši Ustav i potrebno je preduzeti mjere da se spriječi i da odgovara za nezakonito djelovanje protiv Ustava i države i ugrožavanje bezbjednosti građana”, rekao je Pavlović Srni.

On je upozorio na opasnost od ovakve, kako je rekao, nedoraslosti, nezrelosti i diletantizma, dodajući da je možda riječ o ucijenjenosti i potkupljivosti Mektića koji nekima nudi usluge zarad ličnih političkih interesa.

“Izgovor da se angažuje policija iz FBiH u Srpskoj zbog migranata je farsa. To je maska za pokušaj policijskog državnog udara na lukav način, zbog čega treba uhapsiti i privesti na odgovornost sve koji rade na urušavanju temelja Republike Srpske i kršenju ustava”, poručio je Pavlović, ocjenjujući da Mektić svojim djelovanjem radi na urušavanju i izdaji Republike Srpske i srpskog naroda u BiH.

Pavlović, koji je i nezavisni kandidat za predsjednika Republike Srpske na predstojećim izborima, kaže da će ako bude izabran za predsjednika pokrenuti inicijativu da se formira posebna ustanova za smještaj i izolaciju političara plaćenih izdajnika Srpske i njenog naroda.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH, na sjednici održanoj 16. avgusta, prihvatio je ponudu Federalne uprave policije da budu ispomoć Graničnoj policiji BiH na najugroženijim dijelovima granice na teritoriji Republike Srpske, iako je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač u više navrata ponovio da je, pored 80 policijskih službenika MUP-a Srpske, koji su trenutno angažovani, Ministarstvo spremno da angažuje dodatne snage Policije Republike Srpske na zaštiti granice u skladu sa procjenama sa terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH.

Mektić tvrdi da još ne zna da li će policajci iz FBiH biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice na teritoriji Republike Srpske, te da oni, ako budu raspoređeni, neće imati ništa sa nadležnostima MUP-a Srpske već će biti podređeni Graničnoj policiji BiH s ciljem sprečavanja ulaska migranata.

RTRS