U organizaciji Medžlisa IZ Prijedor večeras je u gradskom Pozorištu povodom Kurban-bajrama održana već tradicionalna bajramska akademija.

Husein ef. Velić, glavni imam Medžlisa IZ Prijedor, vjernicima je čestitao Kurban-bajram rekavši ”da nam ovi dani prolaze u radosti, ali i puni aktivnosti koje oživljavaju univerzalne vrijednosti da se međusobno obilazimo, poštujemo i uvažavamo.”

Po prvi put u Prijedoru na akademiji je nastupio ansambl Ehli iman. Idriz Hasanović, glavni imam Medžlisa IZ Varaždin, i jedan od članova ansambla kaže da se predstavljaju s duhovnom muzikom.

– Ono što je specifično je da koristimo tradicionalne islamske instrumente, poput defa, naja, ouda, tarabuke… Zanimljivo je da i svi nismo iz istog grada. Ja sam iz Zagreba, jedan član je iz Prnjavora, imamo jednog iz Srbije, jednog iz Zavidovića, jednog iz Travnika tako da… teško nas je skupiti, ali kad se skupimo onda nam je zaista zadovoljstvo doći i svirati – rekao je efendija Hasanović koji sam svira četiri instrumenta.

Bajram-namaz na području Medžlisa IZ Prijedor će se klanjati u 16 džamija. Po džematima će biti organizirana i podjela bajramskih paketića. Podjela bajramskih paketića djeci u svim džematima organizirana je danas i na području Medžlisa IZ Kozarac.

Avaz