Vlada Јapana, u okviru Granta neprojektne pomoći, donirala je opremu za osam zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Medicinsku opremu iz oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije dobile su i bolnice u Prijedoru, Zvorniku, i Brčkom. Iz ovih ustanova ističu da će im donacija uveliko olakšati rad i unaprijediti kvalitet usluga.

Vlada Јapana preko deset godina pomaže rad brčanskog zdravstvenog centra. Јoš 2006. godine donirano im je sanitetsko vozilo, a u narednim godinama u ovu ustanovu stigao je savremeni gastroskop, aspirator, CTG aparat, topli sto za novorođenčad i hirurški sto. I najnovija donacija vrijedna 24 i po hiljade maraka, biće od velike koristi.

“Dobićemo pet aspiratora. U svakoj operacionoj sali treba aspirator. Mi dole imamo pet operacionih sala, i evo ovo će taman biti prilika da se zanove aspiratori”, rekao je direktor ЈZU Zdravstveni centar Brčko Dušan Stokić.

Oprema vrijedna oko stotinu hiljada maraka naredne sedmice stiže u bolnicu u Zvorniku. Riječ je o setu hirurških instrumenata za carski rez i opštu hirurgiju, aspiratori za ginekologiju i hirurgiju, te infuzione pumpe s rezervnim dijelovima.

“Ova oprema koja dolazi ima veliku vrijednost za našu bolnicu, u mnogome će olakšati rad našim zaposlenim ljekarima, a pacijentima će omogućiti udobniji boravak u našoj bolnici”, izjavio je v.d. direktor ЈZU Bolnica Zvornik Ivan Popović.

Obnavljanje instrumentarijuma za ginekologiju i abdominalnu hirurgiju uveliko će olakšati pružanje zdravstvene njege pacijentima, i u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović”. Vlada Јapana ovoj ustanovi je prethodno, tokom 2014. i 2015. godine, donirala opremu vrijednu 330 hiljada maraka, koja je odmah stavljena u upotrebu.

“Ona nam je praktično omogućila da značajno unaprijedimo rad u gastroenterologiji. Znate, mi imamo dva gastroenteorologa koji su ne samo novina u našoj zdravstvenoj ustanovi, već će omogućiti i sigurnost pacijenata”, izjavio je direktor ЈZU bolnica “Dr Mladen Stojanović” Mirko Sović.

Ulaganjima u zdravstveni sistem Republike Srpske ovdje nije kraj. Prijedorska bolnica uskoro će dobiti i novu angio salu, a sredstva za njeno opremanje u iznosu od 1,3 miliona maraka biće obezbijeđena iz klirinškog duga, koje je Vlada Srpske preusmjerila za ove namjene. U planu rukovodstva ove ustanove za ovu godinu jeste i nabavka aparata za magnetnu rezonancu.

RTRS