Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sporazum koji je Savjet ministara BiH potpisao sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) o borbi protiv kriminala i korupcije predstavlja “rušenje ustavnog poretka u BiH”.

Dodik je na konferenciji za novinare izjavio da taj sporazum ima “skivene i koruptivna namjene” i da je njim uvedena potpuno nova praksa.

Kako tvrdi  Dodik, ona se ogleda u tome da je Savjet ministara prihvatio osam miliona američkih dolara, a da će se projekat provoditi uglavnom preko nevladinih organizacija, bez ikakve saglasnosti institucija entiteta ili drugih nivoa vlasti.

– To je urušavanje ustavnog poretka i to se u prethodnom sazivu nije dešavalo. UASID je mogao da donira svoja sredstva, ali da se to radi preko institucija BiH i RS. Ovo je namjera da se miješa u unutrašnji život. To je praksa osmišljena u američkoj Ambasadi u Sarajevu, pod plaštom borbe protiv kriminala i korupcije. To se radi preko institucija koje su netransparentne i gdje nema nikakvog javnog uvida – rekao je Dodik.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

On je potvrdio da ministar inostranih poslova Rusije, Segej Lavrov, 17. septembra dolazi u Banjaluku.

– Imamo bratsku saradnju sa Rusijom i za nas je velika čast ta posjeta – naglasio je predsjednik RS i objasnio da je stanje u Srpskoj stabilno.

– Atmosferu karakterišu predizborne teme i to je normalno. Pale su u vodu priče o bankrotu. Sljedeće godine ponovo povećanje plata i penzija – ističe Dodik.

Na pitanje novinara ko je ubio Davida Dragičevića Dodik je poručio da je to pitanje za tužilaštvo.

– Razmišlja se i o tome da se raspiše novčana nagrada za one koji dostave saznanja o tom slučaju. Nismo još donijeli odluku, ali, recimo, može se raspisati nagrada od 500.000 KM za svaku relevantnu informaciju koja bi vodila do rješavanja tog slučaja  – rekao je Dodik.

Srpskainfo

Video: RTRS