Na Kosovu postoji pet dobro skrivenih kampova u kojima ISIS obučava za terorističke napade 300 dece starosti od sedam do 17 godina, otkriva za Informer osnivač i predsednik Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA Stevan Đokić.

Svaki od tih takozvanih “crnih kampova” može da primi po 60 djece, a najveći se nalazi u selu Debelde, istočno od Kačanika, na granici sa Makedonijom, samo dvadesetak kilometara od teritorije centralne Srbije.

Ostali centri za obuku smješteni su u nepristupačnim brdima u okolini Prizrena, Peći, Dečana i u blizini puta Uroševac-Đakovica kod Orahovca. Prema saznanjima Informera, djecu u kampovima indoktriniraju radikalni imami sa Kosova, a za terorističke akcije ih obučavaju džihadisti iz južne srpske pokrajine, koji su ratovali u Siriji.

Prvi čovjek DBA Stevan Đokić objašnjava da su ovi ozloglašeni centri za obuku javna tajna na Kosovu i da je najopasnija stvar što roditelji svjesno i dobrovoljno šalju djecu u njih.

– Na Kosovu postoji pet terorističkih kampova za obuku djece do 17 godina, koji su dobro skriveni u brdima i nepristupačnim selima, ali svi znaju da oni postoje. Ovi centri se zovu “Kampet el zeza”, ili “crni kampovi”, i u njima su nekada bili obučavani teroristi OVK, dok sada borci ISIS-a tamo uče djecu da koriste oružje, eksplozive i da ratuju u najrazličitijim uslovima. Pošto je ISIS-u na Kosovu pristupilo više od sto albanskih porodica, u ovim centrima u svakom trenutku boravi oko 300 njihove djece. Što je najgore, njihovi roditelji su na to pristali i sve to u potpunosti podržavaju. Najveći takav centar nalazi se u selu Debelde kod Kačanika, a još četiri su raspoređena u dijelovima Kosova bliže granici sa Albanijom. To je veliki bezbjednosti rizik i za Srbiju i za cio region, jer primjera radi, ovaj kamp koji se nalazi kod Kačanika, vazdušnom linijom je samo 20 kilometra udaljen od teritorije centralne Srbije – upozorio je Đokić.

Međunarodni stručnjak za terorizam Dževad Galijašević tvrdi da su ovi kampovi izuzetno opasni, jer se toj djeci u potpunosti ispira mozak sa ciljem da svako od njih završi kao bombaš samoubica. On upozorava i da će u bliskoj budućnosti na meti te djece terorista najvjerovatnije biti i gradovi u Srbiji.

– Izuzetno je opasno kada djetetu već sa sedam godina isperete mozak terorizmom i radikalnim islamom. Ti mališani se više nikada ne mogu vratiti normalnom životu i ceo životni vek će provesti kao prijetnja po bezbjednost ljudi. Sa jedne strane imate indoktrinaciju radikalnih imama, a sa druge obuku koju sprovode okorele ubice, džihadisti ISIS sa ratnim iskustvom, povratnici sa frontova u Siriji i Iraku. Ova djeca teroristi će kroz nekoliko godina biti ogromna pretnja za ceo region, posebno za Srbiju i Beograd – alarmira Galijašević.

Bivši operativac DB-a Božo Spasić upozorio je da, osim rukovanja oružjem i eksplozivima, ovu decu uče i radu sa kompjuterima, dronovima i ostalim modernim elektronskim tehnologijama, što je jasno upozorenje da bezbjednosne službe Srbije moraju svakodnevno da motre na ove kampove.

– Ti kampovi su postojali i ranije, bilo ih je sedam i tamo su se obučavali teroristi OVK. Problem je što sada u njima obučavaju djecu, što je jako opasno jer ti mališani mogu neometano da se kreću kroz Srbiju. Oni mnogo lakše nego odrasli mogu da dođu u situaciju da izvedu neki teroristički napad jer niko ne sumnja u dete. Uz sve to, njih sada ne uče kao ranije da pucaju i bacaju bombe, već ih obučavaju da rukuju sa kompjuterima, dronovima i ostalim modernim elektronskim tehnologijama. Zbog svega toga, neophodno je da naše bezbjednosne službe sve ovo shvate maksimalno ozbiljno i da konstantno pratimo i snimamo rad tih kampova – objasnio je Spasić.

Stručnjak za bezbejdnost Orhan Dragaš smatra da će ovi kampovi za obuku djece vrlo brzo postati prijetnja i za Balkan i za cijelu Evropu i da bi sponzori kosovske nezavisnosti SAD i Nemačka što prije morale da riješe ovaj slučaj.

– Od jedne kvazidržave kao što je Kosovo ne može se očekivati da postupa odgovorno kao Srbija, koja je pre nekoliko dana zatvorila nešto što je makar i zaličilo na vojni kamp za decu. Nažalost, oni rade upravo obrnuto, i organizuju takve kampove. Međunarodna zajednica, pre svega sponzori kosovske nezavisnosti SAD i Nemačka, moraju što pre da istraže i momentalno zatvore ove kampove na Kosovu da sve ne bi imalo posledice nesagledivih razmera – upozorava Dragaš.

Dževad Galijašević je otkrio za Informer i da, baš kao i devedesetih godina, stvaranje terorističkih kampova zdušno podržavaju i potpomažu penzionisani generali NATO pakta: – Istina je da na Kosovu tu decu obučavaju iskusni borci ISIS-a, ali ničega toga ne bi moglo da bude da ne postoji američki blagoslov iz baze Bondstil. Njima odgovara da imaju malu vojsku u Evropi na teritoriji koju kontrolišu. Uz to, i dan danas u tim kampovima sa decom teroristima rade i penzionisani američki i NATO generali. Isto kao što je bilo i devedesetih godina kada su obučavali teroriste OVK za rat protiv Srbije – objašnjava Galijašević.

Izvor: Informer